Ékszerkirály BLOG

Munkahelyi (ékszer) etikett

2020.12.16 21:40
Munkahelyi (ékszer) etikett

A protokoll és etikett szakkönyvei, jóformán mindenre kitérnek, viszont arról egy szó sem esik, mit illik és mit nem illik viselni az ékszerek terén. A részletek azonban igen fontosak ezen a területen is, hiszen honnan tudjuk, mit szabad egy orvosnak/tanárnak/irodai dolgozónak/eladónak… Lessük le, hogy a kollégák mit viselnek és mi is csak annyit engedjünk meg magunknak? De mi van akkor, ha nekünk teljesen másfajta ékszereink vannak: kérdezzük meg a HR-est, hogy melyik az elfogadott? Így már bizony nehéz a kérdés.

Viszont, ahogy az öltözködésbe, úgy az ékszerek viselésében is van egy munkakategória, amelynél nagyon diszkriminatívak a szabályok, ez pedig nem más, mint az üzleti életben dolgozóké. Nagy valószínűleg azért alakult ki így, mert nekik nem szabad elvonni mással az ügyfél figyelmét, illetve, mennyire lenne hiteles egy bankár, ragyogó arany karátokkal a nyakában?!

A szín, a forma és a méret sem mindegy milyen, mivel egy hivatalos helyre nem veszünk fel erőteljes színű csüngő ékszert, míg ez egy speciális boltba teljesen megszokott. Természetesen az is kérdéses, hogy milyen nehéz darabot viseljünk a 8-10 órás műszakok alatt, hiszen igen megterhelő, ha egy súlyos fülbevalót, vagy akár nyakláncot veszünk fel, amit aztán alig várunk, hogy lecibáljunk magunkról a nap végén, annyira kényelmetlennek bizonyult.

Az biztos, hogy érdemes nyakláncot viselni, de a kevesebb, több szabály ebben az esetben is életbe lép. Amennyiben a medálos nyakláncot választjuk, tudnunk kell, hogy ez újra divatba jött, mivel egyfajta titokzatosságot rejt maga mögött a mivolta.

Örök szabálya az előnyös nyakláncviselésnek: akinek rövid a nyaka, viseljen hosszabb nyakláncot, akinek pedig hosszú, bátorkodhat a rövidebb, nagyobb medálos ékszerekkel. Ez vonatkozik a gyűrű viselésre egyaránt. Fülbevalók esetében a haj hosszát és viseletét elemezzük: hosszú hajúaknak előnyösebb (de nem kötelező) a rövid, úgynevezett „pötty” fülbevaló, a rövid hajúaknak pedig jobban áll a lógós ékszer.

Ha pedig nem akarsz melléfogni, válassz egyszerű, de ugyan csak gyönyörű ezüst, apró mintás ékszert, mert ez biztos, hogy illeni fog a ruhatáradhoz, de még az egyenruhádhoz is. Ehhez pedig nem is találhatsz jobb partnert, mint az Ékszerkirályt!