Ügyfélszolgálat: E-mail: info@ekszerkiraly.hu  | Facebook Messenger: 

Ékszerkirály BLOG

A mandzsettagomb elterjedése

2020.10.25 12:36
A mandzsettagomb elterjedése

A férfiak először a 13. században ékeskedtek a mandzsettagombbal, mint alkalmi ékszer. Kezdetben lánccal készítették, majd a 17. században egyre elterjedtebb és népszerűbbé vált.  Innentől kezdve nem csak alkalmakra, hanem hétköznap célra is viselték. Kezdetben a láncos kialakítást részesítették előnyben, azonban idővel újabb, népszerűbb formák is vonzani kezdték az embereket.

https://www.ekszerkiraly.hu/Mandzsettagomb-szogletes-Swarovski-kristallyal-tan

Egy kis történelem…

A földgömböt megforgatva, Európában találjuk magunkat az 1400-as éveknél, ahol először angol és francia királyok köreiben örvendett népszerűségének a mandzsettagomb. Ezeket a rendkívül díszes ékszereket kézzel készítették: aranyból, ezüstből, amit ritka és értékes drágakövekkel díszítették. Sajátosságuk miatt kész remekműnek számítottak akkoriban. Napjainkban még fellelhető az ékszerkülönlegességeket gyűjtőknél, illetve korhű múzeumokban.  A nemesség köreiben az 1700-1800-as években terjedtek el a letisztultabb és hétköznapi viseletre is alkalmas darabok. Ekkoriban üveggel díszítették, - amit mára felváltott a cirkónia kő és égetett kerámia.

Mandzsettagomb viselete

Mikor a kezünkbe vesszük, életünk első mandzsettagombját azt gondoljuk, hogy egyszerű kinézete ellenére ez nem fog ki rajtunk a feltűzése. És valóban nem is tud…
Viszont még mielőtt neki fogunk érdemes áttanulmányozni, hogy mi a követi az egyik lépést a másik után.

Nézzük is meg ezeket:

  • Először a gombot átfűzzük a francia mandzsetta mindkét lyukán. Érdemes a tenyerünket magunk elé tenni és a gombot felülről áthúzni.
  • Ezután az alsó oldalról kinyílik a fogható pecek, amivel biztosítani és összekötni tudjuk a mandzsettát.
  • Az utolsó lépésben pedig elég behúzni a mandzsetta végét és olyan szorosra állítani a gombot, hogy az ne véletlenül se lazulhasson ki.

Az Ékszerkirályon többféle forma és szín alapján választhatjuk ki a ruhatárunknak megfelelő mandzsettagombokat, akár női, akár férfi szemmel.