Ékszerkirály BLOG

Mandzsettagomb - egyszerre hasznos és szép

2020.07.25 09:26
Mandzsettagomb - egyszerre hasznos és szép

A mandzsettagombokat hagyományosan a férfiak félig formális estélyi viseletével, a szmokinggal társíthatják, ám ezek az ékszerek meglepően sokféle felhasználási móddal rendelkeznek: bármilyen hosszú ujjú inggel használhatók, amiben megfelelő lyukak vannak.

 

Mandzsettagomb, csíkos, kék

 

Mik azok a mandzsettagombok?

A mandzsettagombok az ing-mandzsetta rögzítésére szolgáló eszközök.

 

Alternatívája azoknak a gomboknak, amelyek általában a mandzsettára varrva vannak. Jellegzetes tulajdonság az, hogy a mandzsettagombok különálló tárgyak: teljesen eltávolíthatók a mandzsettáról.

 

Csakúgy, mint a gombok, a mandzsettagombok különböző formájú, méretű, stílusú és anyagúak. Általában kicsit kontrasztosabbak és díszesebbek, mint egy hétköznapi gomb és sokkal formálisabb viseletet kölcsönöznek.

 

Hogyan működik?

A mandzsettagombbal az ing rögzíthető úgy, hogy a mandzsetta nyílásának mindkét oldalán lévő furatokon átcsúsztatjuk, majd bezárva vagy rögzített helyzetbe csúsztatva rögzítjük az oldalakat.

 

A leggyakoribb kivitelezése a mandzsettagomboknak egy nagy fej vagy egy „betét tag” dekoratív elülső felülettel, egy „tengely”, amely a fej hátsó részén nyúlik ki, és egy csuklós kapcsoló, amely kihúzódik az oszlopból a rögzítéshez.

 

Az „tengely” átcsúszik a mandzsetta mindkét oldalán lévő lyukon, majd a billenőkart kifelé fordítják, hogy megakadályozzák az oszlop visszacsúszását. Ez a mandzsettagombot a helyén tartja, és a betét elem elülső felülete dekoratív módon helyezkedik el a gomblyukak tetején.

 

Mandzsettagomb típusok

 

Íme néhány a leggyakoribb mandzsettagombok közül:

A bálna típusú mandzsettagomboknak lapos feje, egyenes tengelye és egy „bálna farka” van. Nagyon egyszerűek, és nagy oszlopukkal és záró mechanizmusukkal könnyen kezelhetők. Ez valószínűleg a leggyakoribb mandzsettagomb típus a piacon.

 

 

A Bullet Back mandzsettagombok nagyon hasonlítanak a bálna farok mandzsettagombjaihoz, de a záró mechanizmus egy keskeny henger, mely a tengelyen levő furatban helyezkedik el. A rögzítéshez a hengert kifelé fordítják, és a keretet a helyén hagyják.

 

 

A csap vagy gombos mandzsettagomboknak nincs csuklós mechanizmusuk. Ehelyett egy nagy fej, egyenes oszlop és egy kisebb, belső fejből állnak.. Ezek a típusú mandzsettagombok biztonságosak, és a mozgó alkatrészek hiánya miatt nagyon tartósak.

 

 

 

A Chain Link mandzsettagomboknak két feje van (általában azonos), amelyeket rövid hosszúságú finom lánc köt össze. Ez kissé lazább rögzítést eredményez, mint a többi stílus, és a díszített gomblyukak mindkét oldalán látható díszítéssel rendelkezik.

 

A Ball Return mandzsettagomboknak ívelt oszlopuk van, egy kicsi, de viszonylag nehéz gömbbel díszítve. Ezek kissé lazább rögzítést nyújtanak, mint a csuklós mandzsettagombok, de kissé szorosabbak, mint a lánc. Nemesfémekből készülve drágák lehetnek, mivel a golyó mérete és súlya jelentősen növeli az anyagköltséget.

 

  

A csomó-mandzsettagombok hasonlóak a láncszemhez. A két fejet rövid, rugalmas hosszúságú lágy zsinór köti össze (általában selyem a fejek, dekoratív csomók. A csomópont szabálytalan felülete alkalmibb stílust kölcsönöz, amit a több szín használata tovább erősíthet.

 

 

Az Ékszerkirály webáruház kínálatában számos mandzsettagombot találhat, válogasson kedvére.