Ékszerkirály BLOG

Sterling ezüst vagy tiszta ezüst: mi a különbség?

2018.07.29 08:31
Sterling ezüst vagy tiszta ezüst: mi a különbség?

Sterling ezüst vagy tiszta ezüst: mi a különbség?

 

Ékszervásárlás során gyakran esik a választás az ezüstre. Nem csak korrekt ára miatt van ez így, hanem diszkrét megjelenése és a belőle készült rendkívül sokféle kiegészítő apropóján is. A kínálatban nézelődve nem csak az ezüst, hanem a sterling ezüst kifejezéssel is találkozhatunk. De mégis mi a különbség a kettő között? Melyiket érdemes vásárolni akkor, ha valóban megbízható minőséget szeretnénk kapni a pénzünkért? Cikkünkben ennek igyekszünk utánajárni.

 

Miben különbözik a sterling ezüst?

 

A tiszta ezüstöt finom ezüstnek is nevezik a hozzáértők, és ennek fő jellemzője, hogy tényleges ezüsttartalma 99,9%. Mivel azonban a tiszta ezüst túlságosan lágy az ékszerkészítéshez, ezért rendszerint más fémekkel keverve alkalmazzák az ezüst ékszer készítése során. A sterling ezüst kapcsán például rezet adnak a tiszta ezüsthöz, ezzel egy tartósabb alapanyagot létrehozva. Esetében az ezüst tisztasága valahol 92,5% körül mozog, az ötvözet pedig a maradék 7,5%-ot teszi ki. A hátrány azonban nem más, mint a jól ismert feketedés, hiszen az ezüsthöz hozzáadott anyag reakcióba lép az oxigénnel. Ezt nevezzük oxidációnak.

 

Ezüstbevonat a csillogóbb ékszerekért

 

Nem ritka, hogy a sterling ezüst ékszer felületére egy vékony réteg ezüst bevonat kerül, ezzel a fényesség érdekében eljárva. Fontos tisztában lenni azonban azzal, hogy a forgalomban olyan sterling ezüstözött ékszerek is megtalálhatóak, amelyek esetében tulajdonképpen nikkel, réz vagy egyéb fém képezi az ékszer alapját, és ez kap egy ezüstszínű réteget, ami azonban sajnos egy idő után elhasználódik.

 

Online rendelhető ezüst ékszerek

 

Az ezüst ékszer egyébként töretlen népszerűségnek örvend, hiszen kiválóan passzol tulajdonképpen bármilyen öltözékhez, és megállja a helyét alkalomtól függően. A felületén megtalálható elszíneződések egyszerűen tisztíthatóak, ma már sokféle ezüst tisztítására alkalmas alapanyagot beszerezhetünk. S hogy hol érdemes vásárolni? A tapasztalatok azt mutatják, hogy az online rendelés kényelme mellett mind többen döntenek ékszerrendelés kapcsán. Nem csak ezüst nyakláncok és fülbevalók érhetőek el a webes kínálatban, hanem izgalmas medálok, bokaláncok és karkötők is, melyekkel tökéletessé varázsolható a megjelenés. Az ezüst kitűnő választásnak bizonyul ajándékba, ráadásul kétségkívül a megfizethető árkategóriába tartozik, így bárki számára remek döntésnek számítanak a belőle készült ékszerek.

 

Ékszerkirály ezüst ékszerek

 

Az ékszerkirály oldalán kizárólag legálisan forgalmazott névjellel és fémjellel ellátott ezüst ékszereket vásárolhat.

A névjel és a fémjel az alábbiakra ad garanciát:

  • A termék legálisan forgalmazott termék
  • A termék valóban ezüst
  • A termék összetétele valóban megfelel a leírtaknak

Ne vásároljon olyan nemesfém ékszereket, amelyeknél a fentiek nem teljesülnek!

Interneten történő nemesfém tárgy (ékszer, befektetési arany, használati tárgy, stb...) vásárlást vagy megrendelést megelőzően győződjenek meg arról, hogy az értékesítő cégek feltüntették-e hirdetésükben az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 4. §-a szerint kötelezően megadandó alábbi adatokat:

  • a szolgáltató nevét,
  • a szolgáltató székhelyét, telephelyét, ennek hiányában lakcímét,
  • a szolgáltató elérhetőségére vonatkozó adatokat, különösen az igénybe vevőkkel való kapcsolattartásra szolgáló, rendszeresen használt elektronikus levelezési címét,
  • a szolgáltató nemesfémes tevékenységét engedélyező hatóság (Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság) megnevezését és elérhetőségi adatait, valamint az engedély számát,
  • ha a szolgáltató az általános forgalmi adó alanya, a szolgáltató adószámát,
  • a nemesfém kereskedelmi szakma gyakorlásának körében:
  1. a) annak a szakmai érdek-képviseleti szervnek (kamarának) a megnevezését, amelynek a szolgáltató akár kötelező előírás alapján, akár önkéntesen tagja;
  2. b) a természetes személy szolgáltató szakképzettségének, illetve szakmai, tudományos fokozatának, valamint annak a tagállamnak a megjelölését, ahol ezt a szakképzettséget,     illetve fokozatot megszerezte;
  3. c) hivatkozást a szakma gyakorlásának a szolgáltató letelepedési helye szerinti államban alkalmazandó szakmai szabályaira, és az azokhoz való hozzáférés módjára.


Amennyiben a szolgáltató nem szerepel a hivatal honlapján közzétett, a nemesfémmel kereskedők nyilvántartásában és a honlapján nem tüntette fel a fent előírt adatokat, akkor vélelmezhető, hogy engedéllyel nem rendelkező - vagyis jogellenesen működő - vállalkozásról van szó. Kétség esetén forduljanak a Hatóság Nemesfém Engedélyezési Osztály Ügyfélszolgálatához.

 

 

Ezüst ékszer kínálatunk:

Összes ezüst ékszer

Ezüst karkötő

Ezüst gyűrű

Ezüst nyaklánc

Ezüst fülbevaló

Ezüst charm 

Arany ékszer kínálatunk:

Arany nyaklánc

Arany medál

Arany fülbevaló