Ékszerkirály BLOG

Az ékszer a nőké – de ez nem mindig volt így!

2018.05.17 15:26
Az ékszer a nőké – de ez nem mindig volt így!

Az ékszer a nőké – de ez nem mindig volt így!

 

 

 

Mai kultúrákban főleg a nők viselnek ékszert, bár a férfiakon is lehet látni egy-egy darabot. Hagyományosan ugyanakkor az ékszer viselés szokását a nőknek tulajdonítjuk. Ennek fényében kicsit talán furcsa és meglepő lehet, hogy ez nem mindig volt így, sőt, voltak olyan korszakok a történelem során, amikor kifejezetten a férfiak kiváltsága volt az ékszer viselése. Persze ezekben az időkben nem csupán az volt az ékszerek célja, hogy viselőjük divatosabbá, feltűnőbbe tegye a megjelenését, az ékszer ekkor sokkal inkább státuszszimbólumot képviselt.

Az ékszer már az időszámítás előtt is fontos volt

Ilyen volt például az ókori Egyiptom, ahol nagyon nagy hangsúlyt fektettek az ékszerviselésre. Minél gazdagabb volt valaki, annál több ékszert hordott nap, mint nap. Erről tanúskodik az is, hogy a fáraókat rengeteg ékszerrel temették el, illetve a képeken is így ábrázolják őket.

 

Ahogy az előző példából is látszik, az ékszereknek már az időszámításunk kezdete előtt is komoly szerepe volt az emberiség életében. Azonban az ékszerviselés kezdete ennél is sokkal előbbre nyúlik vissza. Gyakorlatilag amióta ember él a Földön, azóta hordunk ékszereket, bár az egyes korokban mást és mást jelentettek az ékszerek.

 

Nem kivétel az ősember sem. Bármennyire is kezdetleges volt még a kultúrájuk, ők is viseltek ékszereket ezek, többnyire fából készültek, illetve elejtett állatok csontjait fűzték fel, és hordták nyakláncként, esetleg karkötőként, vagy akár fülbevalóként. Itt is megjelenik a férfiak ékszerviselése, ugyanis többnyire ők vadásztak, és a vadászatok sikerességét is mutatta az állatok fogából és csontjaiból készült ékszerek száma.

 

 

 

 

Ma már a nőké a terep

Bármennyire is az a jellemző tehát manapság, hogy ékszereket elsősorban a nők hordanak, nagyon sokáig a férfiak is előszeretettel viselték őket. Sőt, olyan is volt hogy inkább ők igyekeztek ezzel kifejezni a férfiasságukat, illetve a társadalmi státuszukat.

 

Szerencsére ma már ez nem így van, és mi, nők, büszkén hordhatjuk a szebbnél szebb kiegészítőket, amiből szinte végtelen választék áll rendelkezésünkre.