Ékszerkirály BLOG

Ékszer etikett

2017.12.08 13:56
Ékszer etikett

Ékszer etikett

 Woman showing off colorful bangle bracelets

Az emberek már évszázadok óta hordanak ékszereket, javítva ezzel általános megjelenésüket, illetve, hogy státuszukat szimbolizálják ezzel. Míg a trendek jönnek és mennek, van néhány alapvető elv, mely időtlen. Az egyik legfontosabb hogy törekedjünk az öltözékünknek megfelelő ékszereket válasszunk kiegészítőként.

A divatguruk tudják, hogy egy átlagos öltözéket egyedivé lehet varázsolni megfelelő ékszerekkel. Arra azért mindenképpen figyelni kell, hogy a figyelem, amit magunkra vonzunk mindenképp pozitív kihatású legyen.

Egyesek azt állítják, hogy a "kevesebb az több", de ez nem mindig helyes. Van néha olyan alkalom, mikor szikrázni és ragyogni szeretnénk, és a kulcs ehhez annak tudata, ez mikor van így.

 

Mindennapi ékszerek

Egyes ékszerdarabok tökéletesen elfogadhatók mindennapi viseletre. A házasok számára, ilyen például a jegygyűrű. Ha szeretjük az időt nyomon követni, akkor inkább ne a telefonunkat használjuk erre a célra, viszont egy karóra mindig elfogatható rá.

 

Irodai ékszer

Mikor a munkában viselt ékszereket választjuk ki, olyan darabokat válasszunk, melyek nem zavaróak vagy kirívóak. Bármikor kidomboríthatjuk egyéniségünket, de ne viseljünk semmi olyat, ami sérti a kollegáinkat vagy ügyfeleinket.

 

Íme, néhány dolog, amit tehetünk, és nem tehetünk irodai ékszer hordása esetén:

  • Egy konzervatív irodában, jó ötlet olyan fülbevalót választani, mely illeszkedik ruházatunkhoz, vagy kiegészíti azt.
  • Kevésbé konzervatív irodában, még mindig hordhatunk kis vagy kis karikás fülbevalókat, míg azok nem ragyognak túlságosan fényesen, vagy nem adnak ki nagy hangot mozgás közben.
  • Egy kreatívabb környezetben, a nagyobb fülbevaló is elfogadható, de még mindig jó ötlet olyat választani, ami nem zajos, vagy nem tereli el mások figyelmét.
  • Ne vakítsuk el munkatársainkat extra nagy strasszokkal. Tartogassuk a ragyogást a munka után következő órákra.
  • Ne hordjunk zajos karkötőket semmilyen irodában. Az egymásra rakható karperecek vagy karkötők, melyek az asztalnak ütődnek, mikor éppen gépelünk, idegesíthetik a mellettünk lévő embereket.
  • Mikor nem vagyunk benne biztosak, hogy túl sok ékszert hordunk-e irodánkban, akkor a lehető legkevesebb darabot vegyük fel. Általános szabály az, hogy megfelelő az óra vagy karkötő viselete, valamint a fülbevalóé, nyakláncé és gyűrűé. Bármi más valószínűleg túl sok lenne a legtöbb munkahelyi környezetben.
  • Tartsuk meg a koponyákat és csontvázakat ábrázoló ékszereket munka utánra.

 

Ékszerek formális eseményre

Egy formális esemény az az idő, mikor megmutatjuk, hogy milyen elegánsak vagyunk, és ez az idő az, mikor a legjobb ékszereinket hordhatjuk. Bár elfogadott az ékszerek ragyogása ilyenkor, a legjobb csak egy olyan ékszer darab kihangsúlyozása, mely ragyogásával kihangsúlyozza a legjobb jellemzőinket. Például, ha a hajunkat fejtetőre fésült frizurában hordjuk, akkor a magas arccsontok és lenyűgöző állkapocs kiemelése különösen hangsúlyos néhány lenyűgöző kristály vagy gyémánt fülbevalóval.

Ne feledjük, hogy az ékszer célja az, hogy kiegészítse öltözékünket. Ha túl sokat hordunk belőle, különösen egy formális eseménynél, az elvonja a figyelmet a teljes megjelenéstől.

 

Ékszer ajánlások formális eseményre:

  • Vegyük elő a gyöngyöket, gyémántokat és más drágaköveket a formális eseményen való viselésre.
  • Ne árasszuk el megjelenésünket túl sok ékszerrel.
  • Ne viseljünk többet, mint egy túlméretezett darabot, különben úgy fogunk kinézni, mintha édesanyánk ékszereivel játszottunk volna öltöztetős játékot.
  • Egy hangsúlyos ékszer darabot válasszunk ki, és mérsékeljük ékszereink további részét.

 

 

Parti ékszerek

Mikor egy barát partijára megyünk, vagy csak egy péntek esti partira, szinte minden ékszert felvehetünk. Ha élvezzük a zörgő karkötőket, és a vakító ékszereket, akkor itt az ideje hordani őket. Azonban, ne felejtsük el, hogy a túl sok ékszer ellopja a figyelmet rólunk, és a kiegészítők leárnyékolják majd ragyogó személyiségünket.

 

Régi vs. új ékszerek szabályai

A régi időben annyi etikett szabály volt az ékszerek hordását illetően, hogy az már ijesztő. Azonban, számos ilyen régi szabály elhalványult és átalakult valamivé, mely könnyedén megtanulható és könnyű rá emlékezni.

Íme, néhány változás az ékszerek etikettjében:

  • A fémek keveréséről szóló régi szabály már idejét múlt. Most már bármely kombinációját viselhetjük az aranynak, ezüstnek, ónnak, réznek vagy bármely más fémnek, amit kedvelünk.
  • A nőknek valaha azt mondták, hogy sosem hordhatnak gyűrűt a bal gyűrűs ujjukon, hacsak az nem egy eljegyzési vagy házassági gyűrű. Ma már ez a szabály is kidobásra került az ablakon, és bármely gyűrűt hordhatunk bármely ujjunkon.
  • Valaha nem volt elfogadható a valódi drágakövek keverése a hamis kövekkel, azonban, ma már elegyíthetjük őket szívünk vágya szerint.
  • Régen a megfelelően illeszkedő ékszer készletek őrjítően fontosak voltak, azonban manapság, nem muszáj ezt tennünk. Sőt, valójában jobb is, ha nem tesszük azt.