Ékszerkirály BLOG

Az arany láncok eredete és annak fajtái

2020.10.18 14:20
Az arany láncok eredete és annak fajtái

Az arany láncok már az ókori civilizáció idején is nagy szerepet kaptak a méret és forma megkülönböztetése miatt.

Már ekkor kézzel készítették őket a mesterek saját ízlésük szerint. A kézimunka miatt a gyártási folyamat igen lassú volt, emiatt az árakat magasra kellett emelni, hogy a munkába fektetett idő megtérüljön a mestereknek, így csak a felsőosztály engedhette meg magának, hogy megvegye ezt a nemes ékszert.

Az aranylánc technológiája

Az aranyláncokat mára még több féle szövésből állítják össze, melyek medál nélkül is díszítik a viselője nyakát. A férfi és női láncfajták már igen könnyen megkülönböztethetőek a lánc szövése végett.

A láncok ma már modern gyártási folyamatban vesznek részt, aminek köszönhetően nem mindig jut emberi kézbe ez a darab, viszont a gépek segítségével, több módszerrel és technikával készülhetnek:

  • gépkötés
  • casting
  • bélyegzés

A gépi szövést speciális berendezésekkel állítják elő, amelyek hozzájárulnak a könnyű ékszer gyártásához, vagyis a 0,2 mm vastag lánchoz.

Azonban, mint sok más területen is tapasztalhatjuk, a gépek nem írják felül az ember munkáját, tehát ebben az esetben is még sokféle lánc típusnak szüksége van a kézi szövésre. Ezeknek az előállítása kemény munka, mert először meg kell olvasztani a fémet, majd ki kell húzni a kívánt vastagságú huzalt és csak ezt követően értünk el a formázáshoz és a valódi ékszerkészítéshez. Míg a gépi lánc súlya csekély, a kézzel szőtteké elérheti az 5-6 grammot is.

Az arany lánc típusai

Most lássuk a láncok legnemesebb fajtáit:

Ovál anker: Klasszikus telt, ovális láncszemekből áll. Kifejezetten alkalmas medálok viseléséhez.

Nyújtott lapított anker: Hagyományos, erős lapított láncszemekből áll.

Reszelt Barbara: Ehhez a típusú reszelt arany nyaklánchoz leginkább a gyémántköves medálokat ajánljuk.

Király lánc: Két féle létezik belőle: lapított és hengeres. A különbség a kettő között olyan, mint a fentebb említett ankerek között.

Kígyó: Szintén két típusát ismerjük: hengeres és szögletes. Ennek a sajátossága a fűzés technikájában van, vagyis a lánc pontosan úgy néz ki, mint a kígyó bőre.

Figaro: Ovális láncszemekből álló unisex darab. Felépítése: 3 kerek után egy ovális láncszem kerül felfűzésre.

Bizánci: A bizánci motívumú, nagy szemű láncot a férfiak kedvelik jobban. Miért bizánci motívumú? Mert az ovális szemeket C alakú szemek egészítik ki.

Ti milyen típust kedveltek? Írjátok meg nekünk!:)