Ékszerkirály BLOG

Hogyan lehet azonosítani az arany ékszerek valódi anyagát?

2023.12.15 10:00
Hogyan lehet azonosítani az arany ékszerek valódi anyagát?

Az vásárlás előtt vagy már meglévő ékszereink azonosítása az arany valódi anyagára gyakran kihívást jelenthet. A piacon számos másféle fémekkel ellátott ékszer található, amelyek könnyen összezavarhatók az igazi arannyal. Ebben a cikkben részletesen kifejtjük, hogyan lehet hatékonyan azonosítani az arany ékszerek valódi anyagát, és milyen szempontokra érdemes figyelni.

  1. Arany jelzések ellenőrzése: Az első és legfontosabb lépés az, hogy ellenőrizd az ékszeren található jelzéseket. Az arany ékszerek általában kísérőjelzéssel rendelkeznek, például "750" vagy "18K", ami a karátok számát jelzi. Minél magasabb a karát, annál magasabb az aranytartalom. Az Ékszerkirálywebáruház arany ékszer kínálatát az arany ékszerek link segítségével tekintheti meg
  2. Az arany színének vizsgálata: Az igazi aranynak jellegzetesen meleg, sárgás színe van. Ha az ékszer színe túl fényes vagy túl sárga, az arra utalhat, hogy másféle fémekkel keverték. Az arany ékszereknek természetes fényben is ragyogniuk kell.
  3. Mágneses teszt elvégzése: Az arany nem vonzza a mágneseket, így egy egyszerű mágneses teszt segíthet azonosítani az arany ékszereket. Ha az ékszer vonzza a mágneseket, valószínűleg másféle fémek is részei a keveréknek.
  4. Az ékszer súlyának mérése: Az arany sűrűsége is egyedülálló, tehát az ékszer súlyának mérése segíthet az azonosításban. Az arany nehezebb lesz ugyanolyan méretű ékszer esetén, mint a kevesebb arannyal kevert társai.
  5. Próbaékszer használata: Számos ékszerüzlet és aranykereskedés kínál próbaékszereket, amelyek segítségével könnyedén azonosíthatod az aranyat. Ezek az ékszerek általában kis karátokból készülnek, így azoknak, akik nem értenek a jelzésekhez, könnyűvé válik az arany színének és súlyának ellenőrzése.
  6. Az arany sav-teszt elvégzése: Az arany sav-teszt segítségével kimutathatod, hogy az ékszer valóban arany-e. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a teszt csak a valódi aranyat azonosítja, és nem ad információt az arany karátjáról.
  7. Szakértői vélemény kérés: Amennyiben továbbra is bizonytalan vagy az ékszer valódi anyagát illetően, mindig kérj szakértői véleményt. Az aranyszakértők vagy ékszerész szakemberek pontosan meg tudják állapítani az ékszer valódiságát és karátját.
  8. Tanúsítványok ellenőrzése: Ha az ékszerhez mellékeltek tanúsítványt, érdemes ellenőrizni annak tartalmát. A hiteles forrásokból származó tanúsítványok megbízható információkat nyújtanak az arany ékszer eredetéről és összetételéről.

Összegzés:

Az arany ékszerek valódiságának felismerése komplex folyamat, de az említett tippek segítségével bízhatóbban azonosíthatjuk az igazi aranyat. Ne felejtsd el mindig ellenőrizni a jelzéseket, színt, súlyt, és igény esetén kérj szakértő segítséget. Az elkövetkező vásárlásaid során bátran alkalmazd ezeket a trükköket, hogy biztosan értékes és valódi arany ékszert vásárolj.

 

A kép forrása: pexels.com