Ékszerkirály BLOG

Eljegyzési gyűrűk eredete

2023.06.23 17:00
Eljegyzési gyűrűk eredete

Mai világban már természetes hogy a párodnak egy gyűrűt ajándékozol szerelmed jeléül, ám ez nem mindig volt így. A régi időkben is jelen volt, ám más jelentékessel is bírt egy ilyen ékszer. Lentebb elolvashatod honnan ered és hogyan lett ez a szokás állandó. 

Ma már természetes az, hogy a párod kezét megkéred egy eljegyzési gyűrűvel. De mielőtt ezt megtennéd, érdemes lenne kicsit utána nézni, hogy honnan is indult ez a szokás és ceremónia. Mint azt sejthetitek nem mostanság alakult ki ez a szokás és hogy sok-sok év, évszázad, évezreden keresztül alakult ki az eljegyzési gyűrűk használata.

Története:

A gyűrűk már az ókor óta jelen vannak, viszont a jelentése elég sokrétű volt akkoriban. Például a társadalmi státuszát szimbolizálta, vagy attól függ melyik ujjra húzták más belső jelentéssel is rendelkezett, házastartási kapcsolat vagy az igaz szerelmet jelképezték. Ókori Egyiptom idejében már a párok cseréltek egymással karikagyűrűt, amit szerelmük jeléül adtak egymásnak.

Ősi Görögországban Erosz szerelemisten jelképe lett. Már az első század végén gyémánttal díszített gyűrűket készítettek a házasulandó pároknak.

Középkorban, Európában kissé más volt a hagyomány. A jövendőbeli férj a szíve választottjának édesapjának kellett egy gyémántgyűrűt küldeni, hogy tisztázzák egymás közt a szándékait. Ezzel jelezte, hogy feleségül akarja venni a lányát.

Pontosan mikor is jelent meg az eljegyzési gyűrű, mint ékszer?

Már évezredek óta jelen van az eljegyzési gyűrű, ám az első szerelmet szimbolizáló ékszer vasból készült. III. Ince pápa 1214-ben vezette be az eljegyzés és a házasság közötti időszakot. A két időszak között a hölgynek a bal gyűrűs ujján kell hordania az eljegyzési gyűrűt, mivel úgy tartották, hogy az a kéz közel van a szerelem vénájához.

Magyarországon 19. század körül kezdett elterjedni. Ekkor még vasból készült eljegyzési gyűrűt kaptak a hölgyek és szív formájú fejjel vagy a gyűrű közepén három drágakővel ékesítették. A régi időkben az eljegyzési gyűrű még nem köteléket jelentett, így akár egy hölgy több ilyen gyűrűt is hordhatott.

Természetesen ma már nem kell attól félni, hogy egy hölgynek több ilyen eljegyzési gyűrűje lesz, hiszen ez a szokás abba is maradt a 19. század körül. 

Szíved választottja biztosan örülne egy ilyen meglepetésnek.

Név: Női eljegyzési gyűrű, ezüst, 5-ös méret

Anyaga: 925 Sterling ezüst

Díszítése: Cirkóniumkristály

Nézz fel az Ékszerkirály.hu oldalára, mert számos más eljegyzési gyűrűt találhatsz kedvesednek!