Ékszerkirály BLOG

Gyerekekre fel!

2023.05.24 17:00
Gyerekekre fel!

Honnan is ered és mikortól vált ünneppé a gyereknap? Mindent sorjában. Először Törökországban ütötte fel a fejét ez az ünnepség, mely 1920-ban április 23-án később 1925-ben Genfbe tartották meg a Gyermekjóléti Konferencián.

Ország szerte Május 28.-án Gyereknapot ünneplünk. Ne feledjétek el, ilyenkor a gyermek kívánságait lehet lesni. Játszani, filmezni, rajzolni vagy más egyéb tevékenységgel eltölteni ezt a napot és csak a gyerekedre figyelni.

Történelem:

Honnan is ered és mikortól vált ünneppé a gyereknap? Mindent sorjában. Először Törökországban ütötte fel a fejét ez az ünnepség, mely 1920-ban április 23-án később 1925-ben Genfbe tartották meg a Gyermekjóléti Konferencián. ENSZ gyűlésen szóba jött, hogy eme ünnepséget minden évben ünnepeljék meg az emberek. A célja az volt, hogy emlékezzenek a gyerekekre, egymás közti megértésre és hogy a gyermek jólérezze magát. Az akkori javaslatban nem kimondott dátumhoz kötötték, hanem az emberekre/szülőkre bízták, hogy nekik mikor alkalmas ezt megünnepelni.

Hazánkban a 20. század első évtizedétől kezdve vált ünneppé. Ekkor még természetesen nem minden évben tartották meg, de 20-as évekre vált az ünnepség hivatalossá. 1931-től egy egész hetet szántak a gyerekekre, melyet elneveztek Nemzeti gyermekhét-nek. Persze később rendszeressé vált és nem egy egész héten át tartott a gyereknap.

Tehát a mai gyermekek nem élvezhetik ezt a kiváltságot egész héten, viszont még így is egy nap csak az övéké.

Gyereknap a szórakozásból áll és a gyerek kívánságaiból. Ilyenkor szoktak gyereknapi programokat szervezni a városok és a faluk. Érdemes kivinni a lurkókat, hogy sergőzhessenek, lovacskázhassanak, vattacukrot vagy más édességet ehessenek.

Gyereknap és más ünnepség/ünnepet nem lehet kihagyni ajándékozással. Érdemes körülnézni az Ékszerkirály.hu oldalán, mert számos új és régi kiegészítőket találhattok.

Pár hete került a polcunkra egy maci derékcsat. A lurkó biztosan örülne egy ilyennek. Több színben elérhetőek az oldalunkon!

Név: Macis derékcsat

Anyaga: Egyéb ötvözet

Mérete: Összecsatolva 4cm magassága 3cm

Aranyozd be gyermeked napját a különböző tevékenységekkel, utazásokkal és ajándékokkal!