Ékszerkirály BLOG

5 dolog, amit nem tudtál a nőnapról

2022.03.08 14:06
5 dolog, amit nem tudtál a nőnapról

A nőnap nemzetközileg a nők egyenjogúságának, emberi jogainak és elismerésüknek a napja. Habár világban már 1917 óta számontartják, hazánkban csupán 1948-tól kezdve köszöntjük fel a nőket e jeles alkalomból minden év március 8-án. Tudtad, hogy a dátum azok a nők előtt tiszteleg, akik 1857-ben emberibb munkakörülményekért és fizetésért küzdöttek? Nézzünk még néhány ehhez hasonló érdekességet!

Ingyenes stockfotó fényes, frissesség, háttérkép témában

  1. A nőnap méltó színei

A lila az igazságosságot és méltóságot szimbolizálja, amely a hölgyeket megilleti. Amennyiben további színekkel szeretnénk jellemezni a napot, szóba jöhet még a zöld és a fehér árnyalatai is. Előbbi a reményt, utóbbi pedig a lelki tisztaságot reprezentálja. Érdemes tehát a jeles nap alkalmából kiegészítőink viselése során is ezekre a színekre odafigyelnünk.

  1. Csodálatos színérzék

A rózsa vörös, az ibolya kék. De minden esetben? Az első érdekességhez kapcsolódhat az a tény is, miszerint a nők 25%-kal több színárnyalatot képesek megkülönböztetni a férfiaknál. Nőnapi ajándékvásárlás esetén hasznos információ lehet ez!

  1. Nőnap hivatalos témái

Nem mindenki számára lehet köztudott, azonban minden évben hivatalos tematika köré épül ez a jelentős nap, 1996-tól kezdve. Idén #BreakTheBias, azaz Törjük meg az elfogultságot a jelszó. Nők és férfiak egyaránt részt vehetnek a nemes kampányban, karjukat a levegőben keresztezve.

  1. Miért a mimóza?

Virágot, illetve ajándékot adni egyfajta módja a szeretet és törődés kimutatására. A nőnapra pedig mimózát szokás adni eredetileg a felköszönteni kívánt választottunknak. Ezt a virágfajtát olasz feministák választották jelképül, hiszen kifejezi a nők erősségét, érzékiességét és a jóra való fogékonyságukat.

  1. Odafigyelés különböző fajtái

Kultúránként és országonként eltérően köszöntik fel a nőket. Amerikában számos előadás, konferencia és felvonulás mutatja be, miként teszik jobbá és szebbé egész világunkat a nők. Európában a virág-és ajándékvásárlás a legelterjedtebb, ázsiai országok pedig gyakran szabadnapot biztosítanak női munkavállalóik számára.