Ékszerkirály BLOG

5 dolog, amit nem tudtál a farsangtól

2022.02.22 16:29
5 dolog, amit nem tudtál a farsangtól

A farsang jelentős részben a néphagyományokra épül, amelynek csúcspontja a karnevál, vagyis „a farsang farka”. Talán sokak számára az ünnepkörhöz főleg iskolai beöltözős emlékek kapcsolódnak, azonban rengeteg érdekesség van ezzel az ünnepi időszakkal kapcsolatban. 2022-ben a farsangi időszak január 6-tól március 02-ig tart.

  1. Maskarázás

A legtöbb gyermek nagyon szeret jelmezbe bújni farsangkor, azonban a maskarázás nem csak a gyermekek privilégiuma. Az a legjobb, ha a felnőttek is álruhába bújnak, hiszen úgy tartják, hogy csak így lehet elüldözni a telet.

  1. Kifinomult álarcok

Olaszországban a Velence-i karnevál idején az emberek előszeretettel járnak koncertekre és opera-előadásokra, ahol a közönségnek jellegzetes, finom vonású maszkokban és jelmezben illik megjelenni.

  1. Tánc

Brazíliában a többnapos mulatság központi eleme a helyi szambaiskolák vetélkedése.

  1. Az első feljegyzések

Az első farsangról szóló írások 1283-ból kerültek elő, azonban vélhetőleg már jóval hamarabb is kapcsolódhatott valamilyen szokáskör az időszakhoz.

  1. Legényvásár

Magyarországi falvakban a népszokás szerint legényvárással búcsúztatják a farsangot, amelynek keretében a falu legöregebb embere legénnyé avatja a nagykorúvá sarjadó fiatalokat.