Ékszerkirály BLOG

Hamis ékszer? Tartsd szemmel!

2021.03.12 19:33
Hamis ékszer? Tartsd szemmel!

Veled is előfordult már, hogy a kiszemelt ékszert, amit meg akarnál venni, hamisnak tituláltad? Nem tudtad eldönteni, hogy valódi drágakő-e? Vagy netán a testeden is tapasztaltad, hogy a bizsu miatt begyulladt a füled? Most akkor megmutatjuk, hogyan tudod kiszúrni, ha egy drágakő hamisítvány.

Sokan azt hiszik, hogy egy tökéletes drágakő már azt jelenti, hogy valódi is, de ez megtévesztő lehet. A szakértők ezt tízszeres nagyítás alatt vizsgálják meg, amivel kiszűrik a hibákat. Ugyan a gyémánt értékét ez a vizsgálat csökkenti, mégis, ha vásárolnánk egy drágakővel díszített ékszert, érdemes felmérni, hogy valódi-e az, amit igen könnyen lehet hamisítani is.

Még akkor is, ha nem vagy nagy ékszer szakértő, könnyen felmérheted a gyémántok valódiságát, ugyanis a hamis gyémánt szobahőmérsékletű, a valódi pedig biztosan hideg. Tehát, ha nem hűs a gyémánt, vissza is viheted az eladóhoz.

Ennél kicsit időigényesebb, ha húzol egy egyenes vonalat egy papírra, majd a gyémántot lefelé fordítva húzd végig a papírra rajzolt egyenesen fel, s le. Ha a vonal átlátszik, már biztos, hogy hamis kővel van dolgunk.

Minden bizonnyal a legkönnyebb tesztet hagytuk a végére: ha csillog-villog a kő, akkor biztos lehetsz benne, hogy valódi. Ha már kicsit tompább a fénye, akkor pedig kezdhetsz gyanakodni.