Ékszerkirály BLOG

5 érdekesség az ékszerekről

2020.11.21 16:54
5 érdekesség az ékszerekről

Az ékszer kultúra kialakulását évezredekre vezethetjük vissza, ennek története pedig érdekes részleteket rejt. Ezeket gyűjtöttük össze egy rövid összefoglalóba, hogy minden ékszert kedvelő hölgy tudja, hogyan, minek köszönhetjük ezt a viseletet.

  1. Ahogy fentebb is említettem, az ékszerek igen régi hagyománynak örvendenek, olyannyira, hogy ezeket előbb viselték, mint a ruhákat. Egyfajta státusszimbólumot is jelentett, - és még a mai napig is van hasonló vonatkozása – amikor az őskorban a levadászott húsok elfogyasztása után, a törzsfőnökök és a vezérek, magukra aggatták az állatok csontjait, fogait. Ezzel azt is jelezték, kinek van több, vagy díszesebb ékszere, vagyis ki az igazi férfi.
  2. Ahogy az őskorban, úgy az egyiptomi kultúrában is a társadalmi rangot mutatták meg az ékszerviseléssel. Ebben a korban olyan darabokat kedveltek, amelyek kissé illenek a maiakhoz. Nos, természetesen nem a charmra gondolok, hanem a formákra. Azonban még ekkor is a férfiak viseltek leginkább ékszert, míg a mai korban a hölgyeké ez a kitüntetett csillogás.
  3. Az egymáshoz tartozás szimbóluma a karikagyűrű, ahogy azt már korábbi cikkünkben is megjegyeztük. Hogy mióta van így? A XIII. századtól tartjuk nyilván az eljegyzési gyűrűket, amikor a pápa elrendelte, hogy az eljegyzést követően várni kell a házassággal. Így, ezzel az ékszerrel szimbolizálták, hogy foglalt egy hölgy. Azonban, egy ókori fáraónál is felfedezhető volt a karikagyűrű, aki ezzel pecsételte meg szerelmét.
  4. Szintén karikagyűrű: vajon miért a gyűrűs ujjon hordjuk? Praktikus okokra vezethető vissza, hiszen ez az ujj a leghaszontalanabb, a többivel szemben. Ezáltal egy gyűrű nem okoz gondot, nem lesz útban.
  5. Az egyik legnépszerűbb gyémántforma a kerek csiszolású. A piacon elsőszámú formát hagy maga után, a többi pedig csak a későbbiekben került a kedvencek listájára. Ugye, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni ezt a szimmetrikus és káprázatosan ragyogó gyémántot?

5+1 Egy időben egy kisasszony, több eljegyzési gyűrűt is viselhetett, más-más udvarlótól, viszont nem sokkal később már csak azt az egyet hordhatta, akivel aztán összekötötte az életét, vagyis akinek a legkomolyabbak voltak a szándékai.