Ékszerkirály BLOG

Az Eszterházy család ékszerei

2020.11.14 14:05
Az Eszterházy család ékszerei

Magyarország történetében meghatározó és ismert név az Eszterházy. Talán először, amikor meghalljuk ezt a főnemesi nevet, a süteményük jut eszünkbe, de ezen kívül még számos jellegzetességet hordoz a család a neve. Mi azonban az őket megillető ékszerekről fogunk mesélni a cikkünkben.

Herceg Esterházy Antal és kedvese, Svetlana hercegnő eleinte kisebb, jelentéktelen kérésekkel bízták meg az ékszerészüket, majd egyre komolyabb kívánságokkal álltak a mester elé. Hogy hogyan volt képes ez a mesterember valami egészen különlegeset és olyat alkotni, ami a családi ékszergyűjteménybe illik?

Azt tudta, hogy követni akarja a család jellegzetes formai és színi világát, illetve a címer stílusát. Ahhoz, hogy elkezdje az ékszertervezést, elindult felkeresni múzeumokat, ahol még olyan dísztárgyakat is vizsgálhatott, - az ékszerek felett – amelyeket még ki sem állítottak. Ezt követően könyveket olvasott, hogy megismerje a család korabeli ékszereit, és hogy közelebb kerüljön, ahhoz a stílushoz, amit viszont szeretne látni a munkájában.

Svetlana örömmel segített a tervezésben, emiatt az alap ékszer rajz a közös munka gyümölcséből született. Viszont nem az eredeti ékszereket akarták lemásolni, sokkal inkább akartak valami különleges vonalat belevinni, emiatt a tervezés is hosszadalmasabb időszak volt, de a végeredmény miatt mindenképpen megérte.

Az ékszer gyöngyös, nyakban kitűnően megformált lett, pont olyan, amely kiemeli a nyak gyönyörű vonulatát, mégsem olyan nehéz, hogy ezáltal viselhetetlennek tűnhet. Ezt követően Esterházy Antal és Svetlana több megbízást is adott ennek a magas ismeretű mesterembernek.

Az ékszereket több ékszerész megirigyelte, akik aztán a mai napig próbálják leutánozni, csak ők a mai divattal ruházzák fel a saját kincseiket.