Ékszerkirály BLOG

Híres ékszer tolvajok a nagyvilágban

2020.09.23 11:00
Híres ékszer tolvajok a nagyvilágban

Érdekes lenne belegondolni, hogy vajon hány olyan személy, vagy szervezet működik a világban, akik egészen illegális módon ékszerrablással keresik a kenyerüket, sőt ezáltal híressé is váltak. Nézzünk meg néhány „ikonikus tolvajt”:

Doris Payne

Igen, egy hölggyel kezdeném a sort, pontosan azért mert megdöbbentő, hogy egy ilyen, - nevezzünk foglalkozásnak – nők is űztek. Ugyan a hölgyek jobban szeretik és gyűjtik az ékszereket, mégis inkább a vásárlás mellett döntenek, mintsem főállású tolvajnak szegődnek. Doris gyerekkorában fedezte fel „láthatatlanságának” erejét, amikor egy ékszerboltban a tulajdonos megengedte, hogy felpróbálja az egyik karórát, majd hirtelen több ügyfél és valódi vásárló jelent meg, ezzel teljesen elvonva Doris-ról a figyelmet. Később ébredt csak rá, hogy kislányként ezzel a bűverővel könnyen hozzájuthatott volna bármihez, később, szép fiatal hölgyként, pedig pont azzal terelte el a tulajdonosok figyelmét, hogy egyáltalán nem festett úgy, mint ahogy a tolvajokat elképzeljük.

20 éves volt, amikor rájött, hogy egyszerűbb ebből meggazdagodni, mint valóságos, földhözragadt karriert felépíteni. Egy ideig a szépségével és bájos kisugárzásával taktikázta ki az ékszerek eltulajdonítását, viszont a hat évtizedes rablássorozatot követően, inkább gazdag hölgynek adta ki magát. Sosem tudta mi fog következni a boltokban, mindig rögtönzött és erősen bízott a szerencsében. Több darabot felpróbált, elmondta az igényeit és a „vásárlás” végére elfelejtette az eladó, hogy valójában hány ékszert, próbát fel, - és hagyott magán - az idős hölgy… Így vált Doris Payne ikonikus tolvajjá a maga 60 éves múltjával.

Alan Golder

Családi házak és börtön: de kezdjük a történet elején! Alan a családi házak területén gyűjtötte az ékszereket. Kifejezetten a kertvárosban, vacsoraidőben surrant be az emeleti szobákba, ezzel nem zavarva a mit sem sejtő, meghitt családi vacsorát. Alan akkor rontotta el élete bizniszét, amikor egy társában megbízott és együtt kezdtek dolgozni, azaz rabolni, mert egyik ilyen este a társa lelőtte a ház tulajdonosát, emiatt Alan 15 évig ült a börtön falai között, ahelyett, hogy gazdag háziasszonyok ékszerei között válogatott volna. A szabadulása után visszatért a szeretett szakterületéhez, ezt követően ismét nyolc év börtönbüntetésre ítélték, majd 2007-ben újabb 15 évet kapott. Tehát Alan-ről elmondható, hogy felváltva látta a családi házakat és a börtön falait.

Rózsaszín párducok

A Rózsaszín párducok a mai napig élő, rablókkal gazdag szervezet, mely 200 taggal van ellátva. 2003-ban ismerhette meg őket a bűnözővilág, azóta pedig sok tolvajnak példaképpé váltak, hiszen nem egy egyszerű rablással keltették fel magukra a figyelmet, hanem a nevüket hitelesítve a Rózsaszín párduc filmjéből emeltek ki egy jelenetet, ahol egy gyémántot az arckrémes dobozba csempésztek ki.

Az eddig ellopott ékszerek értékét 500 millió dollárra ítélik. Számos tagot sikerült már elkapni és börtönbüntetésre ítélni, de a szervezet nem ijedt meg, mai napig rabolnak hatásos elmaszkírozott sminkekkel és trükkökkel.