Ékszerkirály BLOG

Hogyan tisztítsuk az ékszereinket?

2020.09.13 19:15
Hogyan tisztítsuk az ékszereinket?

Senkinek nem idegen az az érzés, amikor elfelejtjük levenni az ékszerünket a gyógyfürdőben, majd az elszíneződik, bemattul. Ugyan a karcokat és a matt felületet szakember tudja csak orvosolni, de az elszíneződés ellen tudunk néhány otthoni technikát javasolna.

Hogyan előzhető meg az elszíneződés?

Az Ékszerkirály webáruházában csak arany és ezüst alapú ékszereket találhatunk, melyekről köztudott, hogy nem/nagyon ritka esetben színeződnek el. Azonban más ékszerek esetén, az idő múlásával könnyen előfordulhat szín kopás, vagy elszíneződés. Viszont, ha betartunk néhány alapszabályt, elkerülhetjük ezeket a kellemetlenségeket.

  • ne viseljünk ékszert sportolás és fizikai munka közben (pl. kertészkedés)
  • ne tartsuk hosszú ideig nedves helyen
  • érdemes elkerülni a fürdőkben, vagy a zuhanyzóban
  • ha nem hordjuk, tartsuk dobozban

Ékszer tisztítása

Amennyiben mégis szükséges megtisztítani az ékszereinket, kerüljük az erős tisztítószerek, súrolókefék használatát, mert ezek további sérüléseket okozhatnak az ékszer felületén.

1.Fogkrémes módszer

Talán ezt a módszert ismerjük legtöbben, mert roppant egyszerű. Nem kell hozzá más, mint egy csepp fogrém a vattára, majd át is törölhetjük, - akár az ezüst – ékszert.

2.Forralós technika

Felforralt vízbe zsíroldószert teszünk, ebbe pedig belelógatjuk a szennyeződött ékszert.  Ez ugyan nem a leggyorsabb technika, mert akár eltarthat egy óráig is, mire megtisztul a kívánt felület

3. Az arany tisztítása

Az arany nem színeződik el úgy, mint ahogy az ezüst, de egy bizonyos idő után előfordulhat, hogy veszít a színéből, vagy már nem ragyog úgy, mint új korában.  Ha otthon akarjuk megtisztítani kedvenc arany kiegészítőnket, akkor szükségünk lesz egy tál vízre, mosogatószerre és egy rongyra. Csak úgy, mint a forralós technikánál, az ékszereket „kifőzzük” a mosogatószeres vízben, majd hagyjuk benne pihenni 10 percig. Ezzel a módszerrel biztosan minden szennyeződés eltűnik majd. Viszont, ha még biztosabbak akarunk lenni a tisztítással, érdemes egy puha kefével átdörzsölni az ékszer felületét, úgy, hogy az ne sérüljön.

4. Ezüst tisztítása

A fentebb említett fogkrémes módszerrel tökéletesen meg lehet tisztítani az ékszereket. Azonban van még egy egyszerű, otthonunkban is megtalálható szer, ami segítségével visszanyerjük a várt csillogást, ez pedig nem más, mint a szódabikarbóna. Szintén forrásban lévő vízbe tesszük az ékszert, egy darab alumíniumot, (kanál, alufólia) és egy csipet sót. Ezt hintsük meg néhány kanál szódabikarbónával. Pár percig ezt is főzni kell, majd megtörölhetjük, és újra csillogva viselhetjük.