Ékszerkirály BLOG

7 babona az ékszerekről, amiben hisznek az emberek

2020.09.11 19:35
7 babona az ékszerekről, amiben hisznek az emberek

Bizony, az ékszerekkel kapcsolatban is léteznek mítoszok, babonák, vagy téves elképzelések, melyben sokunk hisz és bízik az erejében. Az ékszerek mindig is nagy figyelmet kaptak, ezt már csak a mítoszok számából következtethetjük, melyek az ékszerekről, drágakövekről szólnak. Ezek azonban, igen rossz hatással vannak a 21. századi vásárlókra, hiszen van, hogy egy ilyen tévhit miatt nem hordunk olyan anyagú, formájú, színű ékszert, amilyet valójában szeretnénk.

1. Aranyba harapás, avagy eredeti arany, vagy sem?

A tiszta arany valójában lágyabb, mint egy egészséges fogzománc, így létezik, hogy a harapás nyomot hagy benne. Viszont ez az ólomra is igaz, tehát ha profi csalóval állunk szemben, könnyen megvásárolhatunk valami olyat, amit aranynak hiszünk, „ízlelünk”.

2. Több színű arany

Az arany mára több színben ismerős lehet, azonban az eredeti színe mégis a sárga. Ez a 24 karátos tiszta arany színe. Egyéb árnyalatok más fémek hozzáadásával készülnek, mint a réz, ezüst, vagy alumínium. Ezek azonban növelik az ékszerek élettartamát is.

3. Bőr allergia

A tiszta ezüstre és aranyra az emberi bőr nem, vagy csak nagyon ritka esetben lehet allergiás. Gyakoribb az, amikor aranykeveréket hordunk, (nikkel, sárgaréz) emiatt pedig allergiás reakció lép fel bőrünkön.

4. Hogyan ismerjük meg a szintetikus gyémántokat?

A tévhit szerint, ha rálehelünk a gyémántra, majd a leheletünk azonnal eltűnik róla, a gyémánt eredeti. Ez a nagy hővezető képességéből származik. A szintetikus gyémántok azonban megegyeznek a fizikai tulajdonságaikkal a természetes gyémántokkal együtt.

5. A könnyen oldódó gyöngy

A legenda szerint Kleopátra ecetben oldotta fel a gyöngyöket, mielőtt megitta volna. Ez egy bizonyíték volt Mark Antonionak, miszerint képes a világ legdrágább ételeit és italait felszolgálni az este folyamán. Az elmélet igaz, a folyamat azonban több napot is igénybe vehet.

6. A Talizmánok ereje

Az elmélet alapján, egy smaragdot tartalmazó Talizmán meghozza a gazdagságot, éles elmével és erős memóriával áldja meg tulajdonosát. Egyes országokban mai napig hisznek a kő gyógyító hatásában, mi viszont úgy tartjuk, hogy ha igazán hiszünk valamiben, teljesülhet!

7. Az örök kék zafír

Valójában mégsem, ugyanis lehet kék, de lehet sárga, narancs és zöld színű is.  Létezik rubin piros zafír is - a szakértők között gyakori a nézeteltérés, mert nehezen tudják megállapítani hol ér véget a rózsaszín, és hol kezdődik a rubin zafír. A lényeg, hogy egyáltalán nem csak kék színben található zafír.