Ékszerkirály BLOG

Minden, amit tudni kell az aranyról

2020.09.06 15:00
Minden, amit tudni kell az aranyról

Az ötvösség a nemes- és félnemes (réz, ón) fémek ötvözeteik feldolgozását jelenti. Az ötvösművészet két leggyakoribb alapanyaga az arany és az ezüst. Az arany nem oxidálódik, azonban az olvadási foka igen magas: olvadáspont (1064,43 °C). A csekély keménysége pedig, a könnyű megmunkálást teszi lehetővé. Emellett az arany igen nagy nyújthatósággal rendelkezik.

Az arany története:

Gyaníthatjuk, hogy az arany volt a legősibb kultúrákban elsőként megmunkált fém. Nagy jelentőséggel bírt az ókori Egyiptomban, ahol a legrégebbi arany ékszerleletet Kr.e. 4200-ból találták meg. Ez nyers aranygolyókból álló nyakék volt.

A 22 ókori „felfedezés” közül 18 az egyiptomi kultúrának köszönhető. A saját aranyuk mellett, hozzájutottak Núbia és egyéb afrikai területek aranyához egyaránt. Ez a sárga fém, - melyet a nap ajándékának tekintettek – csak a fáraó családját és a papságot illette meg.

Ezt követően mindenhol elterjedt az arany, és az uralkodók, fáraók, királyok, mind aranyban mérték a vagyonukat. Ezért a mai napig egyet jelent az arany: az örök vagyont és az anyagi biztonságot. Más megtakarításokkal szemben ugyanis, az arany nem értéktelenedhet el!

A megmunkálásról

A fémek feldolgozásában a metszés a legősibb eljárás; a fémlemezből áttört művet metszenek, vágnak, vagy vésnek (vésővel, ollóval, fűrésszel). A reneszánsz korban a vésés technikája különleges volt, hiszen egy fémlapba bevésték a mintát és ennek a mélyedésébe kalapálták bele a nemesfémet. Ezt az eljárást Indiában és Damaszkusz városában művelték legtökéletesebben, majd innen került át Európába.

A cizellálás, - domborított, öntött tárgyak aprólékos kidolgozása – jelentősen elterjedt technika volt. Ez manapság újra előfordul, mivel napjainkban egyre több fémedény készül ezzel a technikával.

Mire használjuk?

https://www.ekszerkiraly.hu/sct/7Hosszú évszázadokkal ezelőtt jelent meg az arany, mint ékszer, és mint pénznem. Azontúl, hogy a legfontosabb valutafém, különböző területeken használják ezt a nemesfémet: egészségügyben (pl. fogpótlás), szépségiparban, elektromos iparban (híradástechnika), illetve ötvözeteit az ékszeriparban is előszeretettel használják. 

https://www.ekszerkiraly.hu/sct/764971/ARANY-EKSZER

Arany, mint erőforrás

Hazánkban a Recsk környékén volt arany-erőforrás, mígnem a legjelentősebb aranytelek Dél-Afrikában, Oroszországban és Ausztráliában találhatóak. Azonban a tengerben is kimutatható: ennek becsült értéke, tízmilliárd tonna.

Aranymosás? Miért?

Az arany kinyerése érdekében, ősidők óta alkalmazott az aranymosás eljárása. Úgy tartják, hogy az aranyászok, egy ferde mosópadra merték a folyó iszapját, melyre filcet helyeztek. A bolyhoknak köszönhetően, minden nehezebb anyagrészecske, - tehát az arany is – fennakadt.

Ez egy ősi mesterség, mellyel őseink a honfoglalás előtt foglalkoztak. (Ez tehát Magyarország legősibb mestersége.)