Ügyfélszolgálat: E-mail: info@ekszerkiraly.hu  | Facebook Messenger: 

Ékszerkirály BLOG

Ékszerdobozok egykor és most

2020.02.19 06:41
Ékszerdobozok egykor és most

Az ékszereket, drágaköveket és egyéb kincseket a történelem folyamán mindig is ékszerdobozokban tartották, azonban ezeknek nem csak a formája és anyaga mutat elképesztő változatosságot, de még a pontos funkciójuk is. Manapság egy ékszerdoboz legfőbb feladata, hogy az éppen nem hordott ékszereink ne kallódjanak el, és egy helyen tudjuk őket.

 

 

Ezen felül óvják az ékszereket a sérülésektől, karcoktól, továbbá megvédik még az arra érzékeny darabokat a napfénytől is, mivel bizonyos köveknek, például az opálnak, jádénak vagy ametisztnek, és persze a belőlük készült ékszereknek is kifejezetten árt, ha huzamosabb ideig ki vannak téve a Nap fényének. Ezzel szemben a régi időkben az ékszerdobozok elsődleges feladata az értékek biztonságban tartása volt. A maiakkal ellentétben rendelkeztek valamilyen zárszerkezettel, ráadásul gyakran alakítottak ki bennük titkos rekeszt a legértékesebb ékszereknek, amiről csak a doboz tulajdonosa tudhatott.

Már az Egyiptomi Óbirodalom időszakában is készültek látványos díszítéssel rendelkező ékszeres kosarak és dobozok, amik a gazdagabb réteg aranyból és drágakövekből készült ékszereit őrizték.

A Római Birodalom korában az ékszerek státuszszimbólumoknak számítottak, például bizonyos ékszereket csak bizonyos rang felett hordhattak a polgárok. Nem véletlen tehát, hogy az ékszerdobozok ekkoriban is népszerűnek számítottak.

Ez a későbbiekben hosszú évszázadokra megváltozott, mivel a középkorban, és még sokáig utána is maguk az ékszerek olyan luxust képviseltek, amit legfeljebb az uralkodók családjai és a főnemesek engedhettek meg maguknak. Ebből kifolyólag az emberek döntő többségének nem volt szüksége ékszeres dobozra sem.

Ez így maradt egészen az ipari forradalomig, amikor a fémek és kövek megmunkálása lehetséges volt már gépekkel is, aminek köszönhetően az ékszerek előállítása sokkal könnyebb, gyorsabb és persze olcsóbb is lett. Középosztálybeli családok is megengedhették maguknak az ékszereket, amikhez persze ékszerdobozokra is szükségük volt. Ezek mérete is jóval kisebb lett, ekkoriban kezdtek hasonlítani méretükben a ma is használt dobozokhoz. Ennek oka prózai: egy átlagos család meglehetősen ritkán rendelkezett több kilónyi ékszerrel. Érdemes megjegyezni, hogy a tömeggyártás kora előtti ékszeres dobozok többnyire maguk is rendkívül gazdagon díszített iparművészeti alkotások voltak, áruk gyakran vetekedett a bennük tárolt értékekkel.

Ha benézel az Ékszerkirály webáruházába, te is rendkívül barátságos áron találod meg a kedvedre való dobozt, ráadásul 7 000 Ft feletti vásárlásnál ajándékba választhatsz egy dobozt :)