Ékszerkirály BLOG

Miért az ezüst ékszer?

2019.08.27 14:42
Miért az ezüst ékszer?

Miért az ezüst ékszer?

Ha meghalljuk az ékszer kifejezést, a legtöbbünknek először aranyból vagy ezüstből készült ékszerek jelennek meg lelki szemei előtt, ami korántsem a véletlennek köszönhető. Ez a két fém volt, ami már az ősi időkben megragadta az emberek figyelmét egyedülálló fényével, csillogásával és könnyen formázhatóságával. Az ókor korai korszakában, amikor még csak elemi formában ismerték, az ezüst ára megegyezett az arannyal, majd amikor felfedezték, hogy az előbbi vegyületekből is előállítható, az aranyhoz viszonyított értéke folyamatosan csökkent. Háromezer évvel ezelőtt még két kilogramm ezüst értéke felelt meg egy kg arany értékének, viszont a középkorban ez az arány már 13 volt.
Manapság 65 körül mozog a két fém árának aránya, azonban a 20. század első felében volt magasabb is a különbség.

Egyik különleges tulajdonsága, hogy az áramot minden más ismert fémnél – még a réznél is - jobban vezeti, de magas ára miatt az elektronikában ritkán használják. Ennek ellenére természetesen nem csupán ékszereket vagy pénzérméket készítettek belőle; fényvisszaverő-képessége is jobb bármelyik másik fémnél, ezért már az ókorban is tükrökkészültek ezüstből, illetve a fényképészetben is használták korábban.
Fertőtlenítő és csíraölő hatása talán az ezüst legismertebb tulajdonsága; az ókori föníciaiak ezüst edényekben tároltak vizet, ecetet vagy bort, hogy megóvják őket a megromlástól, de még a 20. században is tettek ezüstpénzt a tejbe, így hosszabbítva meg eltarthatósági idejét. Az első világágháború idején fertőzések megelőzésére használták, azonban az antibiotikumok felfedezésekor felhagytak széleskörű használatával egészen addig, még a természetes gyógymódok újra divatba nem
jöttek. Napjainkban bizonyos mosógépekbe ezüst-ionos fertőtlenítő van beépítve, így a ruhák hosszabb ideig baktériumölőek lesznek, illetve újabban sportruházatokba is szőnek ezüstszálakat.
Ez mind érdekes, azonban a kérdés továbbra is adott: ha ékszer, mért épp az ezüst?
Az, hogy az arany sárga színe, esetleg az ezüstös csillogás tetszik jobban, nyilvánvalóan csak ízlés kérdése, azonban az egyértelműen az ezüst mellett szól, hogy egyetlen arany ékszer áráért egész kis gyűjteményt kaphatunk ezüst ékszerekből, továbbá a rendkívül puha aranynál némileg strapabíróbb, így kisebb eséllyel sérülnek meg a gyakori viselés során. Mivel alkalmasabb a mindennapi használatra, és jellemzően az áruk sem csillagászati, ajándékként is sokkal kedveltebbek az ezüstből készült ékszerek.
A babonák és mítoszok világát sem hagyta hidegen ez a csillogó fém, már-már mágikus gyógyító ereje mellett híres, mint az első számú ellenszer a vérfarkasok, vámpírok és más lények ellen.
Neked azonban ha nem is kell szörnyek ellen harcolnod, egy gyönyörű ezüst ékszer bármilyen alkalomra tökéletes lehet; nézz be az Ékszerkirály webáruházába, ahol számtalan trendi, stílusodhoz illő karkötőt, nyakláncot, gyűrűt vagy más ékszert is találsz!