Ékszerkirály BLOG

Ha fülbevalót keresel

2019.08.06 12:12
Ha fülbevalót keresel

Ha fülbevalót keresel…

A fülbevaló manapság a leginkább elterjedt ékszerek közé tartozik, a hölgyek döntő többségének fülében megtalálható ez a divatos kiegészítő. Azonban régen ez egészen máshogy volt, és nem csupán egy trendi dísz volt.

 

 

 

Valaha társadalmi státuszt is jelölt, illetve kulturális és vallási céllal is viselték, továbbá valószínűleg a többi ékszerhez hasonlóan leginkább a férfiak körében lehettek népszerűek kezdetben.  Az ősi vadászok sikerességét is bizonyíthatta az állati fogakból, csontokból vagy karmokból  készült fülbevaló. A fülbevaló tehát már a történelem időtti időkben is jelen volt, még a leghíresebb ősember, Ötzi füle is ki volt lyukasztva több, mint 5300 évvel ezelőtt. A törzsi időszakban a fülbevalók a már említett fogak és csontok mellett csigákból, növényekből és kagylókból készültek, és gyakran talizmánként is hordták őket.

 

Az ókori Egyiptomban, illetve a bronzkori Krétán jelentek meg először a nemesfémből készült fülbevalók. A többnyire különböző istenségeket mintázó függők a legvagyonosabb férfiak füleit díszítették, azonban a Bibliában már női fülbevalókról is szó esik.

A fülbevaló  az évszázadok múlásával elveszítette kiemelt státuszát, és átadta helyét más ékszereknek. A középkor évszázadaiban Közép- és Dél-Kelet-Európában ugyan hordtak fülbevalókat, viszont Nyugat-Európában sohasem terjedtek el igazán.

 

A reneszánsz viszont elhozta a fülbevalók divatjának is az újjászületését; gyönyörűen megmunkált, cizellált darabokat hordtak nők és férfiak egyaránt.

 

Az 1500-as évektől a tengerészek körében is kiemelt szerepet kaptak a fülbevalók; sokan akkor fúrták ki a fülüket, amikor először keresztülhajóztak az Egyenlítő vonalán. Az aranyfülbevalókra úgy is gondoltak, mint azok fizetsége, akik keresztény temetésükről gondoskodnak abban az esetben, ha az úton érné őket a végzet.

A következő évszázadokban egyre inkább a női divat része lett a fülbevaló, amik jellemző kialakítása mindig a korszellemet követte, például a rokokó idején az ékszerek is már-már túlzóan díszesek és hivalkodóak voltak, míg a klasszicizmus idején az egyszerű eleganciára törekedtek a fülbevalók terén is.

 

A 20. században a felhasznált anyagok között felbukkant a műanyag is, továbbá színek és formák sohasem látott kavalkádja jelent meg. Néhány évtizeddel ezelőtt a fülklipszek jöttek divatba, és szorították némileg háttérbe a fülbevalókat, azonban ez csak átmenetinek bizonyult. Akár különleges alkalmakra, akár a dolgos hétköznapokra keresel fülbevalót, az Ékszerkirály webáruházában bizonyára találsz stílusodhoz vagy hangulatodhoz illő trendi darabokat.