Ékszerkirály BLOG

Nikkel allergia és annak előfordulása az ékszerekben

2023.07.28 17:00
Nikkel allergia és annak előfordulása az ékszerekben

Az ékszerek szépsége és eleganciája régóta vonzza az emberek figyelmét. Mindenki szeretné feldobni megjelenését egy csillogó gyöngyökkel kirakott nyaklánccal vagy egy elegáns aranygyűrűvel. Azonban néhány embert sajnos hátráltathat egy kellemetlen probléma, amely sokak számára ismerős lehet: a nikkel allergia. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi is pontosan a nikkel allergia, hogyan lehet felismerni, és milyen óvintézkedésekkel lehet elkerülni az allergiás reakciókat az ékszerekkel kapcsolatban.

Mi az a Nikkel Allergia?

A nikkel allergia egyre gyakrabban előforduló allergiás reakció, amelyet az ékszerekkel érintkező nikkel okoz. A nikkel a leggyakrabban használt fém az ékszerek gyártásában, mivel segít megnövelni azok tartósságát, és ad egy csillogó megjelenést a kész daraboknak. A legtöbb olcsó ékszer és még néhány drágább változat is tartalmazhat nikkel összetevőket. A probléma az, hogy néhány embernek a bőre érzékeny vagy allergiás reakciót produkál a nikkelre.

Hogyan Ismerhetjük Fel a Nikkel Allergiát?

Azok számára, akik érzékenyek a nikkelre, már rövid ideig tartó érintkezés is allergiás reakciót válthat ki. A tünetek közé tartozhatnak a bőrpír, viszketés, kiütések, duzzanat és akár hólyagok is az érintkezési területen. A tünetek súlyossága változhat személyenként, és néhány esetben akár ekcémához is vezethet, ha a bőr hosszú ideig ki van téve a nikkelnek.

Hogyan Kerülhető El a Nikkel Allergia?

Szerencsére vannak módszerek, amelyekkel minimalizálni lehet a nikkel allergia kockázatát, és élvezni az ékszerek szépségét anélkül, hogy kellemetlenségeket okoznának. Néhány javasolt óvintézkedés a következő:

  1. Válassz minőségi ékszereket: Kerüld az olcsó, nikkel alapú ékszereket. Inkább válassz minőségi ékszereket, amelyekre rá van írva, hogy nikkelmentesek vagy hypoallergének.
  2. Fényeztesd az ékszereket: Az ékszerek bevonása egy réteggel segíthet megakadályozni a nikkellel való érintkezést, és csökkentheti az allergiás reakciók kockázatát.
  3. Használj bevonatot: Egy speciális bevonat, például az epoxi, segíthet megvédeni a bőrt a nikkellel való érintkezéstől. Egy kis epoxi réteg a fém részen védi a bőrt az irritációtól.
  4. Tartsd tisztán az ékszereket: Mindig tartsd tisztán az ékszereidet, és ne hagyd, hogy a bőrrel érintkező felületükön kosz vagy vegyi anyagok maradjanak.

 

Az ékszerekben található nikkel mennyisége jelentősen változhat attól függően, hogy az ékszerek milyen típusúak és milyen minőségűek. A nikkel szinte mindenféle ékszerben megtalálható, de az arányok és az ékszerek összetétele eltérő lehet.

  1. Olcsó Ékszerek: A nikkel gyakran megtalálható az olcsó ékszerekben, mivel az egyik legolcsóbb fém, amelyet a gyártók használnak. Az olcsó ékszerekben a nikkel aránya jellemzően magasabb lehet, mivel az alacsonyabb költségek miatt preferálják a gyártók. Az ilyen típusú ékszerek vásárlása fokozott allergiás reakciókkal járhat az érzékeny bőrű emberek számára.
  2. Minőségi Ékszerek: A magasabb minőségű ékszerek, amelyeket aranyból, ezüstből, vagy más értékes fémekből készítenek, általában kevesebb nikkel tartalmat tartalmaznak, vagy akár nikkelmentesek is lehetnek. Az ilyen ékszerek előállítása több költséget igényel, de ezáltal kisebb az esélye, hogy allergiás reakció lépjen fel viselésük során.
  3. Órák és Csatok: Az órák és karkötők csattjai gyakran tartalmaznak nikkel összetevőket, mivel ezek az elemek a szerkezetük miatt igénylik a tartósságot és a könnyű működést. Egy óra hátoldalán vagy egy karkötő csatjának belsejében elhelyezett nikkel azonban közvetlenül a bőrrel érintkezhet, így különösen fontos, hogy a csatot, órát olyan környezetben vásárold meg, ahol a nikkelmentes opciók is elérhetőek.
  4. Fülbevalók: Az allergiás reakciók leggyakrabban a fülbevalóknál jelentkeznek, mivel ezek közvetlenül a bőrrel érintkeznek és hosszabb ideig maradnak viselés közben a fülbevalólyukban. A nikkelmentes vagy hypoallergén fülbevalók kiválasztása különösen fontos az érzékeny fülekre gondolva.

Fontos kiemelni, hogy az ékszerekben található nikkel mennyisége országonként és régióként is eltérhet, hiszen a különböző országok szabályozzák a nikkel használatát az ékszeriparban. Az EU-ban például szigorú korlátozások vannak érvényben a nikkel használatára az ékszerekben, és meghatározzák a nikkel kibocsátási határértékeket. Ezek az intézkedések azért léptek életbe, hogy minimalizálják az emberek allergiás reakciók kockázatát és védelmet nyújtsanak a fogyasztók számára.

Allergiás hölgyek, urak figyelmébe ajánlanám az ezüst és arany ékszereket melyekben kevés nikkelt használnak. Új kollekciónk egyik darabja egy cicás nyakék. Cicakedvelők figyelmébe ajánlanám! 

Név: 14k arany medál, cica fekete farokkal

Anyaga: 14k

A képen látható anker lánc nem képezi a termék részét, az külön megvásárolhatja!