Ékszerkirály BLOG

Szimbólumok és jelentéseik

2023.07.18 17:00
Szimbólumok és jelentéseik

Mindennek is van mögöttes tartalma, például az ha viszket a tenyered pénzt jön a házhoz. Szóval mindenhez próbálunk valami plusz jelentést hozzáadni. Így hát az ékszerek se maradjanak ki ebből a sorból.

Mint azt már olvashattátok a szimbólumos karkötők, nyakákek, bokaláncok vagy gyűrűknek is vannak mögöttes jelentéseik. Mindegyiknek más és más a jelentése van és már párral találkozhattatok, például az életfa és a végtelen szimbólummal. Most össze gyűjtöttem több mögöttes jelentéssel bíró szimbólumokat amik megjelenhetnek az ékszereken is, mint díszítő elemek.

Mindennek is van mögöttes tartalma, például az ha viszket a tenyered pénzt jön a házhoz. Szóval mindenhez próbálunk valami plusz jelentést hozzáadni. Így hát az ékszerek se maradjanak ki ebből a sorból.

Szimbólumok

Angyal/Angyalszárny:

Közvetítő az ember és isten között, hírnök, védelmező és lélekvezető, a tisztaság és ártatlanság jelképe. Az angyalszárny többségében a védelmet és a megváltást jelképezi. Minden kultúrában más jelentést képez. Az élet és a halál közötti átmenetet vagy a földi és túlvilági életet szimbolizálják. Gyakran a remény, békesség és a szeretetet is szimbolizálják.

Életfa:

Ez a szimbólum világszerte ismert jelentéssel bír. Fő jelentése az élet, a teremtés és a megújúlás. Fa szimbólum az örök körforgást jelképezi. A fa gyökere az alapot, stabilitást jelentik, míg a terebélyes ágai az új lehetőségeket, a jövőt és a növekedést szimbolizálja.

Kereszt:

A kereszt szinte mindenhol megtalálható póló, bögre, nyakék, fülbevaló, tetoválás. A kereszt mint díszt nagyon kedvelik és természetesen a hit embereinek valamilyen formájában mindig jelen van. Egyfajta megnyugvást képez az emberbe ha valamilyen formájában van nála egy kereszt. A messianizmus és megváltás szimbóluma. A gonosz és rontások távoltartása.

Yin és Yang:

Taoista jelkép. Kettősség világnézetet képezi a jó és rossz, a sötétség és világosság stb. Megvilágítja a bennünk rejlő ellentéteket.

Fatima keze:

Arab talizmán, de a magyaroknál is közkedvelt medál dísz. A nagylelkűség, szívélyességet és az Isten jótékony erejét szimbolizálja.

Mandala:

Mivel a mandala kör és vagy kör formájában záruló vonalak összessége, így ez a szimbólum is mint a körhöz hasonlóan a teljességet, az örök körforgást, egységet és harmóniát jelentik.

Csomó:

Végtelen bölcsességet, természetet és az emberi élet körforgását jelképezi a csomó.

Ezen kívül még van sok-sok jelentéssel bíró szimbólum, így egy másik cikkben bemutatom az állat szimbólumokat, melyek az egyik legkedveltebb téma. Szeretnék pár ékszert bemutatni melyeken megjelennek ezek a szimbólumok.

Név: Ezüst nyaklánc, fatima keze medállal

Anyaga: 925 Sterling

Díszítés: Fatima kezét ábrázoló medál

Mérete: Lánc hossza: 45 cm medál mérete: 1,6x1,1 cm

 

Név: Ezüst charm, mandala, rosegold

Díszítés: Apró cirkóniumkristályokkal

Anyaga: 925 Sterling

Felhasználás: Karkötőre vagy nyakláncra

 

Név: Angyalszárnyas bőr női karkötő-óra, fekete

Anyaga: Gnova platinum kvarc

Díszítés: Angyalszárny