Ékszerkirály BLOG

Ékszerek az őskortol, napjainkig

2023.06.20 17:00
Ékszerek az őskortol, napjainkig

Ékszerek a múltban, jelenben és a jövőben.  Mindig is jelen voltak csak az évek során változott a kinézete és a jelentése is. 

Életünk során mindig is jelen volt az ékszerek viselése, ám kiegészítők viselése egyes korban nem csak egy csicsás díszről volt szó, hanem a társadalmi státuszát is szimbolizálta. Összességében, tehát volt egyéb célja is mint az hogy férjezett az asszony, vagy rabszolga vagy társadalmi státuszukat szimbolizálja.

Őskor:

Őskorban bár elég primitív felszereltséggel rendelkeztek és halászat, vadászat, gyűjtögetésből éltek, de nekik is megvolt a maguk ékszere. Mint az tudni lehet róluk az ősemberek és a későbbi népek a harcnak éltek és erőfitogtatásokkal becsülték meg a férfiasságukat és erejüket. Ehhez a fitogtatáshoz egyfajta rituálés szerű ékszert készítettek minden egyes vadászat után. Minél több fogat vagy más csontot viseltek annál férfiasabbak voltak. Tehát ha akkor szembe jött volna veled egy talpig csontozatot viselő ember, akkor biztosra veheted, hogy eme ékszerek az erejét és férfiasságát szimbolizálják.

Egyiptom:

Egyiptom a fáraókról és a piramisokról híres és persze az arany becses ékszereikről. Mint az tudni az egyiptomi népek körében csak azoknak volt ilyen kiegészítő akik tehetősebbek voltak. Tehát társadalmi helyzetüket szimbolizálta eme ékszerek.

Az őskorban és az egyiptomi kultúrákban, tehát csak is a férfiak kiváltsága volt az ékszer viselete.

Későbbi korokban kultúrákban már a nők is viselhettek magukon ékszereket és a mai napig jelen van az ékszer használata. Bár ma már különösebb jelentőséggel nem bírnak, még is előszeretettel viselik a nők és a férfiak is egyaránt. Ma már csak az eljegyzési gyűrűnek és a karikagyűrűnek van mögöttes jelentése. Ha a párodat megkéred először eljegyzési gyűrűvel ékesíted az újját ezzel pedig a többi férfi számára világos hogy a hölgy foglalt. A karika gyűrű már a meglévő eljegyzési gyűrű mellé kerül mely már az elkötelezettséget jelképezi.

Ma már persze a csontok alkotta kiegészítők kimentek a divatból mégis előbukkan egy-egy hasonló kinézetű kiegészítő melyek fogat vagy mást ábrázolnak, persze ez már nem igazi ereklye amit vadászat során tudsz szerezni, de ennek is megvan a maga varázsa.  

Itt is egy aranyos kis charm, mely egy zápfogat szimbolizál. Megtekinthetitek az Ékszerkirály.hu oldalán, illetve a nevére kattintva el is juthattok oda.

Név: Ezüst charm zápfog

Alkalmazása: karkötőre vagy nyakláncra