Ékszerkirály BLOG

A mandzsettagomb eredete és viselése

2023.05.09 17:00
A mandzsettagomb eredete és viselése

A férfiak először a 13. században ékeskedtek a mandzsettagombbal, mint alkalmi ékszer. Kezdetben lánccal készítették, majd a 17. században egyre elterjedtebb és népszerűbbé vált.  Innentől kezdve nem csak alkalmakra, hanem hétköznapi célra is viselték. Kezdetben a láncos kialakítást részesítették előnyben, azonban idővel újabb, népszerűbb formák is vonzani kezdték az embereket.

Az Ékszerkirály.hu oldalán egy ilyen elegáns kis kiegészítőt is lehet találni. Válogathattok kedvetekre, hiszen többfajta színben, kinézetben és kialakításban elérhetőek.

Mielőtt elkezded nézegetni ezeket a kis díszes kiegészítőket kicsit tanulmányozzuk, hogy honnan is ered és hogy hogyan is kell viselni.

Régen a tehetősebb családokra volt igaz, hogy használták az öltözetükhöz a mandzsettagombot. Mivel csak a tehetősebb embereknek adatott meg annak viselése, így régen hozzájuk kötődött a jelentése, miszerint ha valakin volt egy ilyen gomb, akkor ő biztosan tehetősebb család sarja volt. Ma már természetesen minden ember számára elérhető kis kiegészítő, viszont elvontabb lett a jelentése, hiszen manapság már csak díszítés céljából használják a férfiak. Ma már a mindennapi használatban is megállja a helyét.

Honnan ered a mandzsettagomb?
A legendás  francia császár, Napóleon vezette be annak használatát az 1700-as években. Célja az volt, hogy a katonákat leszoktassa a rossz szokásukról, miszerint az orrukat az ingujjukba törölték.

19. században a nemesség körébe is elterjedt annak használata ekkor még üvegből készültek, amit felváltott később a cirkónia és az égetett kerámia.

Hogyan is kell viselni a mandzsettagombot?

Egyszerűnek tűnik annak felhelyezése, ám ez csak a látszat sokszor bajlódnak a kezdő gombviselők tulajdonosai. Érdemes begyakorolni a mandzsettagomb felhelyezését, hogy aztán elegánsan mutasson az öltözékeden.

Tehát tegyük fel az első mandzsettagombunkat.

  • Először is fűzd át a mandzsetta mindkét lyukán, de úgy hogy a díszes része látszódjon a mandzsetta felső részén.
  • Fordíts lefelé a tenyered miközben magad elé helyezed, ezután a gombot felülről húzd át.
  • Ha ezt megtetted alulról kinyílik a forgatható pöcök, amivel már összekapcsolhatod a mandzsettádat és biztosíthatod is.
  • Végül pedig húzd be a gombot a mandzsetta végénél és ha kell rögzítsd jobban.

A kép segítséget nyújt majd a leírásom mellé. (Pinterest oldalán fellelhető kép)

Ha már elméletben tisztán látod a mandzsettagomb felhelyezését, akkor a gyakorlatban is el kell sajátítanod ezt a tudást. Egy szolid mégis elegáns fekete színű Swarovski kristályos mandzsettagomb ideális minden ing és viselet számára.

Név: Mandzsettagomb, kerek, Swarovski kristállyal, fekete

Anyaga: Egyéb ötvözet (Cinkötvözet)

Kristály: Swarovski

Súly: 12.60 g