Ékszerkirály BLOG

A karóra története

2023.05.05 17:00
A karóra története

A karórák ideje még nem járt le! Manapság, bár nem a funkciója miatt vesszük meg és hordjuk, még is előszeretettel vásárolják a férfiak és nők is egyaránt. A karóra jelentését inkább a divathoz lehet kötni.

Ma már a karórák használata kicsit elhalványult, de még midig van rá igény. Az okostelefonok már mindent tudnak és szinte mindig velünk van, így könnyen, egyszerűen, gyorsan hozzá férhetsz akár az órához is.

Viszont mint említettem nem ért véget a karórák ideje. Ma már inkább divatból, mint sem idő ellenőrzésére szolgáló kiegészítőként használjuk. A férfiak különösebben szeretik a karórák használatát, mégpedig azért mert öltözteti, divatosabbá teszik őket ez a kiegészítő.

Az órák vagy karórák története egészen a 15. századig nyúl vissza. A hordozható órák ebben az időszakban még nem igazán fejlődtek ki annyira, hogy pontos időt mutassanak. A 18. században már ennél jobb órák készültek, amik már igen, pontosan mutatták meg az időt, de emellet már extra elemekkel bővült, mint a naptár, a stopper, és a több időzóna.

Hogy mikor és hogyan változott meg a zsebórák használata nos ,az a 20. századra tehető. Az első világhábórú idején a katonák, pilóták zsebórákkal nézték az idő múlását, amit egy pánt segítségével a karra rögzítettek.

1926-os évekre tehető a még extrább funkciókkal ellátott órák megjelenése. Ilyen a víz és a porállóság. Egészen 1960-as évekig nem jelentek meg elektronikus órák. A kvarcórák nagyobb érdeklődésnek örvendtek az 1970-es években. 2010-ben pedig megjelentek az okosórák, amik napjainkban is egyre több és új funkciókkal látnak el.

Egy bizonyos Alberto Santos-Dumont kezdeményezte a karórák ötletét. Egy pilóta volt, akinek épp elég mindent kell figyelni a műszerfalon és csak egy zsebórája volt. Tudni illik, míg a zsebórájával babrál a figyelme inkább oda összpontosul és nem tud másra koncentrálni és így ő miatta lett kitalálva a karóra. A babrálás ideje lejárt és felváltotta a könnyebb és egyszerűbb módszer, ami nem más, mint a röpke oda pillantás. Louise Cartier barátja volt Alberto aki megalapította az óraműhelyét és híressé tette a nevét és a márkáját. 1905-ben alakult meg a Rolex Watch Company és ezzel egyidejűleg az ázsiai gyártók is színre lépte.

Ékszerkirály.hu oldalon rengeteg karórát lehet találni, nőnek és férfinak egyaránt. A luxusabb, modernebb, szolidabb, sportosabb órákban nincs hiány.

Egy női és egy férfi karórát szeretnék bemutatni, ami inkább a modernebb, szolidabb stílusjegyeket képviseli.

Név: Shengke női karóra szürke

Anyaga: Egyéb ötvözet /Rozsdamentes acél

Üveg: Ásványi

Vízállósággal rendelkezik 3 ATM

 

Név: Fossil BQ2412 férfi karóra

Anyaga: Egyéb ötvözet /Rozsdamentes acél

Üveg: Ásványi

Vízállósággal rendelkezik 5 ATM