Ékszerkirály BLOG

A karórák története és fejlődése napjainkig

2018.10.23 10:31
A karórák története és fejlődése napjainkig

A karórák története és fejlődése napjainkig

 

Míg napjainkban az időmérés eszközeként gyakran az okostelefonok szolgálnak, addig korábban már az is nagy szó volt, hogy feltalálták a hordozható órát. Bár a korszerű készülékek manapság igen nagy szeletet kiszakítanak a piacból, de a hagyományos karórák is bírnak még létjogosultsággal.

 

A trendi, divatos darabokon túl sokféle klasszikus eleganciát képviselő óra is elérhető, s akár prémium kategória mellett is letehetjük a voksot. De vajon mikortól számítjuk a karórák történetét? Milyen fázisokon ment keresztül a karóra fejlődése? Cikkünkben ilyen kérdésekre is keressük a válaszokat.

A karórák története a 15. századtól indult

 

Az első hordozható órák megjelenése a 15. századra datálható. Ugyan a korai zsebórák pontosság terén hagytak maguk után némi kívánnivalót, de legalább már volt egy eszköz, amit mindig magukkal tudtak hordani az emberek az időmérés céljából.

 

A 18. században már a pontos időmérésen túl olyan extra szolgáltatásokkal is rendelkeztek az órák, mint a stopper, a naptár, a több időzónás kijelzés, valamint különféle csillagászati jelzések alkalmazása. Természetesen ezek a különlegességek még jó ideig csak a tehetősek számára volt elérhetőek.

 

Praktikusság a vitorlázók és pilóták szolgálatában

 

A zsebóra konkrét karórává válása a 20. század elejére tehető. Az I. világháború idején a katonák, a pilóták zsebóráikat pántokkal látták el, hogy mindkét kezük használható legyen, és mégis tisztában legyenek az idő múlásával. Nem is kellett több hozzá, hogy a kínálat alkalmazkodjon a kereslethez, és hamarosan már karra rögzíthető változatban voltak elérhetőek az órák.

 

A ma már teljesen természetesnek számító víz-és porállóságra egészen 1926-ig kellett várni, az elektronikus órák pedig 1960 környékén láttak napvilágot. A kvarcórák olcsón tették lehetővé a pontos időmérést, és ezek az órák minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendtek 1970 környékén. Alig kellett tíz évet várni, és már számológéppel kombinált órákat viselhettek az emberek, 2010 környékén pedig megjelentek az úgynevezett okosórák.

 

Napjaink irányvonala

 

A hagyományos, világszerte ismert óragyártók elegáns, sportos vagy éppen nőies darabjai mellett mindenképpen szót érdemelnek az úgynevezett okosórák, amelyek számos hasznos lehetőséggel állnak rendelkezésre napjainkban. Az egészségügyi funkciók pedig akár abban is nagy segítséget nyújtanak, hogy az egyes szív-és érrendszeri problémákra időben fény derülhessen.

 

Tekintse meg széleskörű karóra kínálatunkat, mert most igazán megéri kedvező árú karórát vásárolni az Ékszerkirály ékszer webáruházból.

Karkötő-óra

Karóra

 

Ha meg szeretné lepni kedves ismerősét, családtagját vagy esetleg saját magát egy minőségi és színvonalas karórával, keressen a termékeink között!