Ékszerkirály BLOG

Arany ékszerek tisztítása, házi praktikákkal

2023.04.07 17:00
Arany ékszerek tisztítása, házi praktikákkal

Ékszerek tisztítása 2. felvonás az Arany ékszerek megfelelő tisztítása.

Nemrégiben egy cikkben bemutattam hogyan kell tisztítani az ezüst ékszereket házilag, most pedig az arany ékszerek tisztítását szeretném bemutatni nektek. Tartsatok velem a cikkben, mert pár házi praktikával újra csodálatos fényességet és csillogást érhettek el ékszereiteken, csupán az otthon kényelméből és nem is kell nagyon a zsebetekbe nyúlni.

Tudni illik, hogy az arany egy puha fémet jelent, vagyis könnyen tud karcolódni ami miatt veszíthet az ékszer fényességéből. Ahhoz hogy ezt elkerüld, időnként karban kell tartanod az ékszereidet.

Hogyan is lásunk neki az arany ékszerek tisztításához? Először is alkohollal töröld át a felületet, majd bársony segítségével szárazra kell törölni. Itt is hatásos az a módszer mint az ezüst ékszereknél, mi szerint fogkrémmel át kell dörzsölni az ékszert. Csillogni-villogni fog a megfakultnak hitt arany kiegészítőid.

Nem csak fogrémmel és alkohollal lehet megtisztítani az arany gyűrűket, fülbevalókat, karpereceket, bokaláncokat. Ha hiszitek, ha nem magnéziummal is meg lehet tisztítani az ékszereket. Mivel ez az alapanyag az otthonodban nem merül fel, ezért ahhoz hogy ezzel tisztítsd meg az ékszeredet, el kell látogatnod egy közeli patikában ahol magnézium port lehet venni. Ha megjártad a patikát utána neki láthatsz ennek a módszernek a használatához. A magnézium port egy pohár vízbe bele szórjuk, majd az ékszert helyezd bele ebbe a keverékbe és 24 órán keresztül áztatni kell benne. Hosszadalmas tisztítás, de ha sok arany ékszered van, nem kell egyesével végig menned rajtuk, hanem egy-egy ilyen keverékben hagyod őket 1 napig ázni, közben elvégezheted a napi teendőidet.

Mit csináljuk, ha zsíros az ékszer és olyan helyen van illetve már annyira meg van száradva, hogy nehezen lehet letakarítani. A melegvizes mosószeres készítménnyel is le lehet takarítani, de ebben az esetben nem, lesz elegendő.
Ahhoz hogy ékszered minden pontja tiszta és fényes legyen, egy hosszabb procedúrán kell átesnie az arany kiegészítőidnek. Kell egy fazék és egy zsíroldó mosogatószer. A vizet forraljuk fel, majd tegyünk bele egy kis zsíroldó mosogatószert. Ha már szépen elegyedett a kívánt ékszert egy zsinór segítségével lógasd bele a forralt vízbe. Figyelj arra, hogy a fazék oldalához ne érjen az ékszer. Ez egy hosszabb tisztítási módszer akár 1 órát is igénybe vehet. Addig kell csinálni, még nem látod azt, hogy tiszta és újra fényes lesz az ékszered.

Alufólia segítségével is bátran lehet tisztítani a becses ékszereidet.

  • 1 kanál só
  • 1 kanál szódabikarbóna
  • 1 kanál mosogatószer
  • 1 pohár víz
  • alufólia

Felhívnám figyelmeteket hogy most nem egy sütemény receptjét írtam le, hanem az ékszered tisztításához való alapanyagokat. Mi sem egyszerűbb a módszer ismét meg kell melegíteni a vizet, eközben egy tál aljára helyezzen alufóliát, majd ha meleg lesz a víz, rakja abba az edénybe amiben az alufólia van, ezután mindent rakj bele a fent említett alapanyagokból keverd össze és bele mehet az ékszered 5-10 perc múltán olyan lesz az ékszered mintha most vásároltad volna.

Az Ékszerkirály.hu oldalán rengeteg arany kiegészítővel várunk és most már nem kell attól tartanod, hogy nem tudod karban tartani az ékszereidet, mert tisztában vagy mennyi mindennel lehet házilag tisztítani.

 

Arany nyakláncok

Arany medálok

Arany fülbevalók

Arany karkötők

Arany bokaláncok

https://www.ekszerkiraly.hu/spl/849451/Arany-bokalanc

A videón az Ékszerkirály.hu egyik ékszerét láthatjuk:

Név: 14k arany fülbevaló keresztezett kristályokkal díszítve