Ékszerkirály BLOG

Közeleg a Húsvét!

2023.04.04 17:00
Közeleg a Húsvét!

Húsvét!

Nyuszik, locsolás, tojás festés és a böjt vége! Merüljünk el egy kicsit a húsvéti legendákban és ismerjük meg kicsit közelebbről mit is rejt ez az ünnep.

Április 9.-én jönnek a nyuszik. A gyerekek festik a tojásokat, a locsolók készülődnek a húsvéti locsolásra egy illatos kölnivel a kezükben. A fiúk locsolásért cserébe tojást kapnak, míg a lányok nem hervadnak el. Terülj- terülj asztalkámmal fogadják a vendégeket húsvéti sonkával, üdítőkkel és ne feledjük a húsvéti szendvicseket.

Tudjuk nagyon jól miről szól a húsvét eredete miszerint, Jézus Krisztus ekkor támadt fel a keresztre feszítése után 3 nappal. De most nem erről szeretnék írni.

Miért a nyuszi hozza a tojásokat? Miért nem a csirke?
A tavasz és termékenység istennője Ostara a gyerekek legjobb barátja. Az istennő a gyerekek kedvében szeretett volna járni így az egyik madarat nyúllá változtatta, amely élénk színűre festett tojásokat tojt. Ezeket a tojásokat az istennő a gyerekeknek szánta. Egyébként a nyúl, mint szimbólum a termékenység és az új élet kezdetét jelenti ugyan így a tojás is.

Miért pirosra festjük a tojásokat?
Több legenda kering róla. A magyar monda szerint egy asszony éppen a tojásokkal bíbelődött mikor meghallotta, hogy Jézus Krisztus feltámadt. Sietett a szomszédságokba elmesélni a híreket viszont nem hittek az öregasszonynak és azt mondták neki: „úgy igaz, hogy Krisztus feltámadt, ahogy piros tojás a kötődben” ekkor csodák csodájára az összes tojás pirossá változott.

Egy másik hit szerint (körmendiek), mikor megfeszítették Krisztust egy asszony odament egy tojásokkal teli kosárral és imádkozni kezdett. Imádkozás közben a tojásokra egy csepp vér rá csöppent ezzel beszínezve azt.


Egy lengyel legenda szerint, Mária tojást adott a katonáknak akik őrizték a keresztre feszített Jézust. Mária eközben zokogott és a tojásokra hullva a könnycseppjei csillogó pöttyökké változtak a tojásokon. Szintén egy másik legenda a lengyelektől, hogy maga Mária őrizte Krisztust és tojásokat vitt magával, hogy azt egye míg ott van. A tojásokat takarosan letakarta egy kendővel majd mikor enni akart belőle látta, hogy a tojások színei szivárványszínűvé változott.

Még egy kis érdekesség a locsolással kapcsolatban. Tudtátok hogy a locsolás nem más, mint elhallgattatás? Elmagyarázom miért. Nos, mikor hírül kapták az asszonyok hogy Jézus feltámadt ők elkezdték járni a falubéli lakosok házait, hogy elmeséljék a híreket ám a katonák vízzel locsolták őket, hogy abba maradjon a hír terjesztése.

De ha már húsvétról van szó, hozok egy charmot egy aranyos kis nyuszival. Ne csak a hangulat legyen húsvét, de a kiegészítőd is!

Név: Ezüst nyuszi charm
Díszítése: zöld cirkóniumkristállyal
Felhasználása: Karkötőre és nyakláncra
Mérete:1,2x0,5cm
Anyaga: 925 Starling ezüst

Az Ékszerkirály.hu oldalán rengeteg másfajta kiegészítőket, medálokat, nyakláncokat, karkötőket, órákat találhattok, így barangoljatok az oldalon, merüljetek el a csodálatos ékszerek látványában!