Ékszerkirály BLOG

Swarovski kristályok vs. gyémántok

2018.07.21 13:41
Swarovski kristályok vs. gyémántok

Swarovski kristályok vs. gyémántok

 

Az ékszerek iránt érdeklődők körében gyakran találkozni azzal a kérdéssel, hogy tulajdonképpen mi a különbség a Swarovski kristályok és a gyémántok között. Honnan ered az árkülönbség, és mit kaphatunk a pénzünkért egyik vagy másik esetében? Cikkünkben most erre kívánunk választ adni.

Nem mindegy az eredet!

 

A manapság szinte minden nívós ékszer webáruházban elérhető Swarovski kristályok üvegből készülnek, és az előállítás egyik nagy előnye, hogy minden kristály azonos, közöttük nincsen különbség. A gyémántok esetében ez már egészen másként van, ezek ugyanis olyan természetes anyagok, amelyek évmilliók alatt alakulnak ki, és gondos előkészítést, munkálatot igényelnek, míg az ékszerkészítéshez megfelelő formába kerülnek. Kialakulásuktól függően eltérőek lehetnek megjelenésükben és kétségkívül elmondható, hogy ritkaságuk miatt rendkívül értékesek.

 

A gyémántbányászat is számos etikai kérdést felvet, és nem csak a felhasznált munkaerő vonatkozásában, hanem a gyémántok értékesítéséből adódó finanszírozásokkal összefüggésben is. A témával nem egy film foglalkozott már, és vásárlóként is célszerű - amennyire ez lehetséges- meggyőződni arról, hogy etikai szempontból nem hagy kívánnivalót maga után a gyémánt eredete.

 

Nem csak ékszerekhez használják

 

A Swarovski kristályok tehát sokkal olcsóbbak, mint a gyémántok, és felhasználásukkal ma már nem csak ékszerek készülnek. Az olyan nagy nevek, mint a Christian Dior, a Victoria’s Secret, vagy Alexander McQueen is gyakran használnak Swarovski kristályokat a fehérneműk, a ruhák díszítésére, sőt, ma már lakberendezési tárgyak és használati eszközök is beszerezhetőek az alapanyaggal kombinálva. A lehetőségek száma végtelen, és valószínűleg a jövőben is találkozunk majd még nem egy olyan kreációval, amely Swarovski kristályok használatának köszönheti népszerűségét. Ezek a kristályok és a felhasználásukkal készült végeredmény egyébként ma már megfizethető árkategóriába tartozik, bár tény, hogy a neves tervezők remekművei még mindig igen költségesek, már csak a márkanév apropóján is.

 

A gyémánt mindmáig a gazdagok luxusa, amelyet az átlagfogyasztók nem igazán engedhetnek meg maguknak. Ezzel szemben viszont a Swarovski kristályok nagy népszerűségnek örvendenek, és karkötőkön, nyakláncokon vagy például fülbevalókon sokak gardróbjában kapnak helyet. Érdemes körülnézni napjaink kínálatában, hiszen mindenki megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának is megfelelő darabokat.