Ródium információk

Információk a ródiumról

A ródium egy fehér fém. A nem radioaktív fémek közül a legritkább a földön, és nem mellesleg a legdrágább. Vegyjele: Rh, atomszámszáma 45. A ródium tagja a platina csoportnak, amely magában foglalja a platinát, a palládiumot, a ruténiumot, az irídiumot és az ozmiumot is. A ródium rendkívül ellenálló a korrózióval szemben. nem irritáló, tartós, kemény és fényvisszaverő. A ródium nem környezetszennyező.

 

A ródium és az ékszerek

A ródiumot ékszerek bevonására is használják. Növeli a tartósságot, megakadályozza a karcolódást és csillogást. A ródium hipoallergén, és gyakran használják fehér arany védő bevonatként. A lakosság mintegy 15% -a allergiás a nikkelre, a ródium viszont nem irritatív, tehát azok is viselhetik a ródium bevonatú ékszereket, akik allergiásak. Természetesen egy próba azért nem árt.

A ródium nem alakítható és tiszta formában törik, így tehát tiszta ródium ékszert nem is készítenek. A ródiumot olcsóbb fémek, például ezüst vagy sárgaréz lemezekhez lehet használni. Miután ródiummal bevonták, az ékszer ugyanúgy fog kinézni, függetlenül attól, hogy milyen fémet vontak be vele.

Válogasson ékszereink között