Ügyfélszolgálat: E-mail: info@ekszerkiraly.hu  | Facebook Messenger: 

Ékszerkirály BLOG

Ékszerdoboz típusok

2023.03.29 08:00
Ékszerdoboz típusok

Már nagyon sokszor bemutattunk különböző ékszer csodákat az oldalon. Viszont az ékszerek csomagolásáról eddig elég kevék szó esett. Sokan nem szeretnek a csomagolással bajlódni, így számukra ideális választás lehet egy előre gyártott ékszerekhez készült ajándékdoboz. Számos színben és stílusban elérhetőek az Ékszerkirály kínálatában. 

Az ékszereket, drágaköveket és egyéb kincseket a történelem folyamán mindig is ékszerdobozokban tartották, azonban ezeknek nem csak a formája és anyaga mutat elképesztő változatosságot, de még a pontos funkciójuk is. Manapság egy ékszerdoboz legfőbb feladata, hogy az éppen nem hordott ékszereink ne kallódjanak el, és egy helyen tudjuk őket, VAGY a meglepetéshez járul hozzá. Tehát, ha valaki ajándékba kap ékszert, feltétlen válasszunk neki egy szép díszdobozt is, mert így lesz teljes az ajándék!

 

Ezen felül óvják az ékszereket a sérülésektől, karcoktól, továbbá megvédik még az arra érzékeny darabokat a napfénytől is, mivel bizonyos köveknek, például az opálnak, jádénak vagy ametisztnek, és persze a belőlük készült ékszereknek is kifejezetten árt, ha huzamosabb ideig ki vannak téve a Nap fényének. Ezzel szemben a régi időkben az ékszerdobozok elsődleges feladata az értékek biztonságban tartása volt. A maiakkal ellentétben rendelkeztek valamilyen zárszerkezettel, ráadásul gyakran alakítottak ki bennük titkos rekeszt a legértékesebb ékszereknek, amiről csak a doboz tulajdonosa tudhatott.

Már az Egyiptomi Óbirodalom időszakában is készültek látványos díszítéssel rendelkező ékszeres kosarak és dobozok, amik a gazdagabb réteg aranyból és drágakövekből készült ékszereit őrizték.

A Római Birodalom korában az ékszerek státuszszimbólumoknak számítottak, például bizonyos ékszereket csak bizonyos rang felett hordhattak a polgárok. Nem véletlen tehát, hogy az ékszerdobozok ekkoriban is népszerűnek számítottak.

Ez a későbbiekben hosszú évszázadokra megváltozott, mivel a középkorban, és még sokáig utána is maguk az ékszerek olyan luxust képviseltek, amit legfeljebb az uralkodók családjai és a főnemesek engedhettek meg maguknak. Ebből kifolyólag az emberek döntő többségének nem volt szüksége ékszeres dobozra sem.

Ez így maradt egészen az ipari forradalomig, amikor a fémek és kövek megmunkálása lehetséges volt már gépekkel is, aminek köszönhetően az ékszerek előállítása sokkal könnyebb, gyorsabb és persze olcsóbb is lett. Középosztálybeli családok is megengedhették maguknak az ékszereket, amikhez persze ékszerdobozokra is szükségük volt. Ezek mérete is jóval kisebb lett, ekkoriban kezdtek hasonlítani méretükben a ma is használt dobozokhoz. Ennek oka prózai: egy átlagos család meglehetősen ritkán rendelkezett több kilónyi ékszerrel. Érdemes megjegyezni, hogy a tömeggyártás kora előtti ékszeres dobozok többnyire maguk is rendkívül gazdagon díszített iparművészeti alkotások voltak, áruk gyakran vetekedett a bennük tárolt értékekkel.

 

Színes ékszerdoboz

Ha csak úgy a hétköznapokon szeretnénk kedveskedni szeretteinknek, ez talán egy jó választás lehet. Bár kevéssé ünnepi, ugyanakkor szép. Fiatalabb hölgyek, lánygyermekek megajándékozásához is ideális lehet, hiszen a doboz tetején található gyönyörű masni, bizonyára egyből felkelti majd az ajándékozott érdeklődését.

Színes ékszerdoboz, 4x4 cm, zöld

https://www.ekszerkiraly.hu/spd/BOX1_1/Szines-ekszerdoboz-4x4-cm-Zold

 

Ékszer zsák

Az ékszer zsák főleg hosszabb nyakláncok, merev karkötők tárolására, szállítására használatos. A mikuláscsomag zacskó kialakítású tasak főleg a gyerekek kedvence lehet. Igazi meglepetést rejthet számukra. 

 

Kézzel készített, húzózsinóros ékszerzsák, arany színű

https://www.ekszerkiraly.hu/Kezzel-keszitett-arany-szinu-zsinoros-ekszerzsak-9

Ha benézel az Ékszerkirály webáruházába, te is rendkívül barátságos áron találod meg a kedvedre való dobozt, ráadásul 7 000 Ft feletti vásárlásnál ajándékba választhatsz egy dobozt :)