Ügyfélszolgálat: E-mail: info@ekszerkiraly.hu  | Facebook Messenger: 

Ékszerkirály BLOG

5 érdekesség, amit nem tudtál az anyák napjáról

2022.05.01 11:53
5 érdekesség, amit nem tudtál az anyák napjáról

Az anyák napját világszerte rengeteg országban ünneplik meg, ami nem is csoda, ha figyelembe vesszük, hogy mennyire fontos szerepet töltenek be az édesanyák az életünkben. Különböző országokban más-más napokon ünneplik meg ezt a napot, Magyarországon május első vasárnapján szokás felköszönteni az anyákat.

1. Az első ünnep
Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt volt az első szervezet, akik ünnepséget szerveztek anyáknapja alkalmából, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. A hivatalos iskolai ünnepek közé 1928-ban került be az alkalom egy miniszteri rendeletnek köszönehetően.

2. Virágok
Úgy tartják, hogy az anyák napi csokrok különleges képességekkel rendelkeznek és jó hatással vannak a lelkiállapotra. Így hát nem is meglepő a tény, hogy a felmérések szerint anyák napja alkalmából vásárolják a legtöbb virágot az embereket világszerte.

3. Eredete
Az anyáknapja a legtöbb forrás szerint az ókori görögökhöz vezethető vissza. Tavasszal minden évben megünnepelték Rheát, az istenek anyjának tartott istennőt, ezzel emléket állítva az anyaságnak is és szokássá vált az édesanyák felköszöntése is.

4. Anna M. Jarvis
Anna M. Jarvis éveken keresztül kampányolt azért, hogy az anyák napját hivatalos ünneppé nyílvánítsák és ezt sikerült is elérnie. Végül mégis megbánta, hogy ennyit küzdött céljáért, ugyanis sértőnek találta, hogy a kereskedelemben dolgozó virágárusok és édességboltosok megpróbáltak hasznot húzni az ajándékvásárló emberekből.

5. Szegfű
Ausztráliában anyáknapja alkalmából az a szokás, hogy mindenki szegfűt visel a ruhájában, vagy a hajában. Színes virággal az élő édesanyák előtt, fehér virággal pedig az elhunytak előtt róják le a tiszteletüket.